Znate li što su fascikulacije i kako ih ublažiti?

BodyBalance > Znate li što su fascikulacije i kako ih ublažiti?

Fascikulacije su mišićni trzaji koje većina ljudi doživi barem jednom u životu. Trzaji se mogu javiti u raznim mišićima, a najčešće ih susrećemo na nožnim mišićima, mišićima stopala i ruku. Vrlo vjerojatno ste barem jednom u životu doživjeli nekontrolirano trzanje očnog kapka – upravo to su fascikulacije, u konkretnom slučaju u očnim mišićima. Mišićni trzaji su bezazleni i nisu povezani s uzrokovanjem ozbiljnih problema, ali pojedincima mogu narušiti kvalitetu života – pogotovo onima koji ih često proživljavaju.

Simptomi fascikulacija variraju od osobe do osobe te se mogu javiti nenadano. Najčešće se javljaju u mirovanju te mogu biti praćeni trncima ili osjećajem utrnutosti zahvaćenih dijelova tijela. U dosadašnjem iskustvu, određeni broj pacijenata počinje osjećati bol nakon što su fascikulacije duže vrijeme prisutne.

Kako i zašto nastaju fascikulacije?

Fascikulacije se javljaju kada se motorne jedinice u mišićnim vlaknima grče bez kontrole središnjeg živčanog sustava.

Uzrok pojave ovog sindroma do danas nije poznat niti znanstveno dokazan iako postoji nekolicina stručnih članaka na ovu temu. Uzrok  nastanka fascikulacija može biti korištenje određenih lijekova, ozljede, traume, stres, loše životne navike, ali može biti i dio simptomatologije drugih neuroloških bolesti kao i posljedica intenzivnih i napornih fizičkih aktivnosti. Zbog toga je jako važno napraviti detaljne dijagnostičke testove ukoliko je pojava intenzivna i često se ponavlja. Nakon što se isključe bolesti neurološkog podrijetla potrebno je prilagoditi prehranu i životne navike te pokušati minimalizirati stresne situacije jer je dokazano da stres pojačava pojavu i trajanje fascikulacija.

Dry Needling kao rješenje fascikulacija?

Puno je pristupa u fizioterapiji koji mogu pridonijeti smanjenju neželjenih trzaja, ali u zadnje vrijeme primjećujemo kako Dry Needlingom uspijevamo postići najkonkretnije rezultate.

Tako smo nedavno imali priliku raditi s profesionalnom sportašicom kojoj fascikulacije u nogama traju posljednih godinu dana i remete joj ritam treninga. Na pregledu nam pacijentica govori da joj se trzaji javljaju iznenada, a postaju najintenzivniji nakon treninga. Uz to, žali se na trnce i tupu bol u cijelim nogama.

Odlučujemo se na pristup u kojem ćemo kroz desetak dana odraditi 3 Dry Needling tretmana. Već nakon prvog tretmana Dry Needling tehnikom pacijentica osjeća značajno poboljšanje  te nam govori da su se trnci i bol nakon treninga značajno smanjili. U narednih tjedan dana odradili smo  još dva tretmana te pacijentica osjeća poboljšanje u vidu smanjenja trnaca i trzaja za čak 70% te smanjenje boli za 30%.

Ovakva terapija joj je omogućila da se uspješno priprema za nadolazeću sezonu bez pauze od treninga na koje je do sada bila prisiljena. Fascikulacije su joj i dalje prisutne, ali u puno manjoj mjeri nego do sada, a takvo stanje održava redovitim medicinskim masažama nakon kojih po potrebi odradimo i Dry Needling.

Podijelite:

Autor članka

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj