Inverzijski stol

BodyBalance > Usluge > Fizikalna terapija > Inverzijski stol

Koje povlastice obuhvaća švedski inverzijski stol?

Švedski inverzijski stol datira još iz doba Hipokrata, a u 21.stoljeću je originalno, suvremeno i bezbolno rješenje za liječenje kralježnice i njenih negativnih reakcija na tijelo. Gravitacijska sila na naše vertikalizirano tijelo u prostoru nanosi štetne posljedice na kralježnicu i uzrokuje degenerativno stanje kralježnice i zglobova. Inverzija tijela znatno umanjuje negativne učinke gravitacije. Djeluje na sve sustave u našem tijelu te je na krvotok, kralježnicu i korijenske zglobove izrazito pozitivan. Nakon postavljanja našeg tijela na inverzijski stol (glava dolje, noge gore) dolazi do promjene u krvotoku te tako pružamo istezanje svim našim elastičnim strukturama kao što su mišići, vezivno tkivo, fascijalna ovojnica, koža, ligamenti i tetive.

Što se događa s zglobnim strukturama kada se tijelo postavi u inverzijski položaj?

U prvom redu, razmiču se zglobne pukotine radi djelovanja istezne sile. Tim razmicanjem se stvara usisni tlak koji omogućuje da se intervertebralni diskovi nahrane te da sve zglobne pukotine odmore od tlačenja pod kojim su tijekom uobičajenog vertikalnog držanja.  Dobro „nahranjeni“ diskovi izvršavaju svoju ulogu amortizera trenja pri gibanju i pritisku na kralježnicu. Također, doprinosi pravilnom oblikovanju zakrivljenosti kralježnice, poravnanju zdjelice, čisti tijelo od nakupljenog sekreta, ubrzava rad cirkulacije širom tijela i dovodi kisik u mozak.

Danas se terapija istezanjem stavlja ispred operativnog liječenja, a posebice u slučajevima prolapsa diska L3, L4, L5 i S1 gdje kirurški zahvat dolazi u obzir isključivo ako konzervativna terapija nije bila učinkovita.

Preporučujemo svima kojima su prethodno dijagnosticirane neke od sljedećih tegoba:

 • lumboischialgija
 • vertebrogeni bolni sindromi kralježnice (cerviko-cefalni, cerviko-brahijalni, lumbo-sakralni bolni sindrom, fasetni sindrom)
 • discus hernija
 • prolaps/protruzija diska
 • spondilolisteza kralješka (poskliznuće kralješka)
 • kod naglašenih/bolnih fizioloških krivina kralježnice (kifoza, skolioza, lordoza)

Inverzijski stol također koristi:

 • onima koji žele prevenirati rano starenje potpornih struktura i ostati dugo uspravni
 • velikom broju osoba koje imaju već definirane zdravstvene probleme s kralježnicom
 • kod dječje skolioze
 • sportašima kako ne bi potrošili strukture tijela gravitacijskim kondicioniranjem
 • fizioterapeutima i kiropraktičarima jer je rad na izmaknutim intervertebralnim prostorima manje rizičan za pacijenta, a daleko uspješniji za profesionalca

Ovu terapiju uspješno kombiniramo sa manualnom terapijom i neinvazivnom dekompresijskom terapijom.

Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
 • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj