Kinesiotaping

Kinesiotaping je elastična terapeutska traka s terapijskim biomehaničkim djelovanjem. Sačinjena je od posebnog materijala koji upotrebom kinesiotaping metode omogućuje optimalne rezultate. Čim je tijelo u pokretu traka djeluje kao pumpa – stimulira limfu, cirkulaciju, ispravlja mišićni rad itd.

Metodu kinesiotape trake utemeljio je Japanac Kenzo Kase sedamdesetih godina 20. stoljeća na temelju svog kliničkog iskustva, prilikom čega je utvrdio da mnogi bolovi rezultiraju iz funkcijskih smetnji između mišića i tkiva u području zglobova i zbog međusobno narušenog sklada. Problemi također nastaju zbog nesrazmjerne snage i fleksibilnosti mišića oko zgloba. Aplikacijom Kinesiotape trake pokušava se izbalansirati nesklad između tih struktura.

Prostor između kože i mišića je smanjen te je zbog toga smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži, što dovodi do lokalnog stvaranja boli.

Aplikacijom kinesiotape trake pokušava se izbalansirati nesklad između tih struktura. Traka se postavlja kada je mišić istegnut što dovodi do stvaranja nabora na koži kada se mišić vrati u svoje “normalno” stanje što omogućuje da mišić i potkožno tkivo imaju više prostora, radi čega se vrši normalan protok limfe, dolazi do bolje cirkulacije, smanjuje se bol i omogućuje brži oporavak. Postoje različite aplikacije kinesiotape trake, a zavise o problemu kojeg pacijent ima i što želimo postići s tom aplikacijom.

Temeljne funkcije Kinesiotape trake:

Podržava mišiće, poboljšava mišićnu kontrakciju kod oslabljenog mišića i poboljšava funkciju mišića, umanjuje mišićni zamor, umanjuje grčeve i nastanak mišićnih ozljeda, povećava opseg pokreta, poboljšava protok tjelesnih tekućina, poboljšava krvnu i limfnu cirkulaciju, smanjuje upalne procese i reducira bol, korigira položaj zglobova i ispravlja nesrazmjer uzrokovan spazmom i skraćenjem mišića.

Postoje četiri načina postavljana traka:

  • Kod povišenog ili sniženog tonusa i kod ozljede mišića (normalizacija tonusa, smanjenje boli, povećanje elastičnosti)
  • Kod ozljeda ligamenata i tetivnog aparata (smanjenje boli, povećanje elastičnosti)
  • Korekcijsko postavljanje trake (korekcija funkcije, posture, fascije, patele)
  • Protok limfe (podizanje kože, bolji protok limfe, smanjenje edema)
Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj