Dry Needling

Dry needling je terapijska procedura u kojoj se koriste igle u svrhu opuštanja bolnih i napetih mišića. Rezultat je duboko opuštanje tkiva koje utječe na poboljšanje pokretljivosti, funkcije i smanjenje bolova najčešće uzrokovanih tzv. miofascijalnim bolnim sindromom ili trigger točkama.

Trigger točka je skup napetih mišićnih vlakana koje je, zbog gubitka sposobnosti relaksacije, potrebno na mehanički način opustiti. To područje mišića se na dodir osjeća poput čvora, bolno je ili osjetljivo i može uzrokovati širenje bolova u udaljenim dijelovima tijela. Takvu točku često je teško ili nemoguće opustiti masažom ili fizikalnom terapijom. Najčešća područja pojave su vrat i ramena te donji dio leđa. Mogu nastati zbog akutnog ili kroničnog preopterećenja zahvaćenog mišića, ozljede, psihološkog stresa ili bolesti.

Područje oko nastale trigger točke zbog kompresije na krvne žile postaje slabije opskrbljeno kisikom i hranjivim tvarima zbog čega postaje još osjetljivije.

Tenzijske glavobolje i bol duž ruku ili nogu često mogu biti uzrok aktiviranih trigger točki.

Dry Needling tretman bodybalance

Dry needling učinkovito rješava probleme uzrokovane miofascijalnim disfunkcijama i druge bolove mišićnog podrijetla. Sterilna akupunkturna igla se ubode u područje trigger točke te se traži najbolji odgovor tkiva koji se još naziva “twitch” a osjeća se kao blagi trzaj nakon kojeg slijedi opuštanje. U tretmanu se ne koriste lijekovi niti druge supstance, a sama igla ima analgetski učinak.

Nakon tretmana poboljšava se sposobnost cijeljenja tkiva, smanjuje se bol i poboljšava pokretljivost.

Istraživanja pokazuju da Dry needling ima najbrži učinak u smanjenju bolova mišićnog podrijetla, do 50% u jednom tretmanu.

Ova tehnika se može koristiti u gotovo svim bolnim stanjima, najčešće su to:

  • glavobolje
  • bolni sindromi vratne i slabinske kralježnice
  • ischialgija
  • sindromi prenaprezanja (teniski i golferski lakat)
  • napetost mišića zbog dugog sjedenja
  • istegnuća mišića

Pročitajte par primjera uspješnih terapija iz naše Poliklinike:

Gospodin, 32 godine, dolazi s bolovima u donjem dijelu leđa koji se šire u lijevu nogu. Bol je najjača u području lijevog gluteusa i traje oko mjesec dana. Išao je na masaže i vježbe istezanja napete muskulature bez ikakve promjene. Kliničkim testovima nalazimo da se radi o Sindromu piriformisa. Dva tretmana Dry needlinga smanjuju bol za 50%. Na kontroli nakon dva tjedna bol osjeća jedva primjetno u jačoj tjelesnoj aktivnosti.

Gospođa, 52 godine, dolazi zbog dugogodišnjih bolova u vratu s trncima u desnu ruku do prstiju. Bol je najizraženija s unutarnje strane šake kod zgloba. Liječnici savjetuju operativni zahvat. Nakon samo jednog tretmana u području vratne muskulature i trapeznog mišića smanjuju se trnci i osjećaj napetosti te se gospođa vraća dnevnim aktivnostima i poslu.

Gospođa, 44 godine, dolazi zbog bolova u lijevom laktu s dijagnosticiranim teniskim laktom. Kliničkim testovima nalazimo točno zahvaćene tetive mišića ekstenzora šake. Nakon tri tretmana Dry needlinga ciljano na zahvaćena područja smanjuju se upala i bolovi.

Učinak traje i do nekoliko tjedana, a u kombinaciji s drugim manualnim metodama moguće je i u potpunosti riješiti problem.

Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 8:00 - 21:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj