Miofascijalna terapija (MFT)

BodyBalance > Usluge > Specijalne tehnike > Miofascijalna terapija (MFT)

”Myo” je naziv za mišić, dok je termin ”fascija” najlakše opisati kao elastični omotač vezivnog tkiva koji se grana duž cijelog tijela. Fascija drži i pokriva sve mišiće, tkiva, organe, kosti, ligamente i živce. Ona je poput odijela kojim je prekriveno kompletno tijelo i u kome su sva vlakna međusobno povezana te utječu jedna na druge i pozitivno i negativno. Mišići i fascija čine jedno, ”rade” zajedno i samo u njihovom skladu tijelo funkcionira na pravilan i zdrav način. Uslijed bilo kakvih trauma u ili na tijelu, fascija postaje neelastična, asocirajući na nit koja se izvukla iz pulovera te potom ta restrikcija/ograničenje zateže mišiće uzrokujući bol, stres i ograničenost pokreta.

Miofascijalna terapija je tehnika manualne terapije koja se primjenjuje djelovanjem ruku na točke kronične boli na svim dijelovima tijela (npr. artritis, bol u leđima ili vratu…). Ova tehnika također utječe na ljude koji pate od vrtoglavica i malaksalosti, glavobolja, bolova u zdjelici, sportskih ozljeda, već spomenutih kroničnih bolnih stanja, kroničnog umora, bolnih ožiljaka i dr., ali i kod anksioznih i depresivnih stanja. Ove vrste boli često su pogrešno dijagnosticirane ili pogrešno liječene, što za rezultat ostavlja bol s kojom su ljudi natjerani živjeti, naviknuti na upotrebu analgetika (lijekova protiv boli) umjesto da budu izliječeni.

Temelj miofascijalne terapije je, kao i kod ostalih kvalitetnih tehnika, činjenica da terapeut treba raditi S pacijentom, a ne NA pacijentu.

Miofascijalna terapija je namijenjena opuštanju skupljene fascije i njenom vraćanju u normalno stanje. Tretmani skoro uvijek traju jedan sat i provode se nekoliko puta, sve dok bol ne prestane. Tretmani su veoma opuštajući, do točke na kojoj većina klijenata utone u san. Drugi odlaze opušteni i potpuno oslobođeni boli. Međutim, postoje i oni kod kojih se neko vrijeme javlja pojačan intenzitet boli, kao injekcija koja može uzrokovati vrućicu i mučninu prije nego što potpuno uništi uzročnike bolesti. Povećan intenzitet boli rijetko traje duže od jednog dana, a nakon toga bol nestaje.

Postoje i oni koji prijavljuju promjenu emocionalnog stanja (uglavnom u pozitivnom smislu) pošto se smanjuje stres uzrokovan boli. Obično je potrebno nekoliko tretmana da bi bol potpuno nestala, a ukoliko se tretmani preskaču, bol se može vratiti. Zbog toga se terapeut fokusira na povratnu informaciju koju će dobiti od pacijenta ili preko fizičke reakcije na terapiju ili kroz verbalnu komunikaciju. Dobar terapeut će se prema pacijentu postaviti kao vodič, nikada ne sugerirajući ili naređujući pacijentu što da radi.

Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj