Analiza stopala i biomehanika hoda

BodyBalance > Usluge > Dijagnostika > Analiza stopala i biomehanika hoda

Hod je jedna od osnovnih i najznačajnijih čovjekovih aktivnosti, a prosječan čovjek u životu prehoda oko 170.000 kilometara što je otprilike kao da četiri puta napravi krug oko svijeta. Pošto je riječ o aktivnosti koju obavljamo svakodnevno, ponekad i nekoliko sati, vrlo je bitno da hodamo ispravno, a analiza hoda je metoda kojom to utvrđujemo.

Neispravan hod neće uzrokovati negativne posljedice instantno pa većina ljudi ne obraća veliku pažnju na vlastiti hod i nisu ni svjesni da možda krivo hodaju. Neispravan hod polučit će negativne posljedice tek nakon određenog vremena. Neispravan hod utječe na našu posturu (držanje) čime nesimetrično jačamo određeni dio tijela, što će u konačnici dovesti do disbalansa, a sav teret past će na našu kralježnicu koja će se shodno tome iskriviti/zarotirati. Sve ovo događa se u duljem vremenskom razdoblju i najčešće rezultira bolovima u kralježnici u kasnijoj životnoj dobi.

Zato je bitno utvrditi hodamo li pravilno.

Vizualna analiza hoda vrši se vizualnim promatranjem ciklusa hoda koji se dijeli u dvije faze. Faza oslonca čini oko 60% ciklusa hoda, a faza njihanja oko 40%.

Kinetička analiza hoda vrši se pomoću platforme za mjerenje sila reakcije podloge. Prilikom kontakta ispitanika stopalom na platformu postavljenu na čvrstoj podlozi registrira se sila pritiska čime možemo utvrditi da li osoba „koristi“ jednu nogu više od druge. Ako je odgovor pozitivan, vrlo je vjerojatno da osoba krivo hoda.

Rizična skupina – osobe koje imaju predispozicije za krivi hod

  • Osobe koje su imale operativni zahvat bilo gdje na nogama, u području zdjelice ili kralježnice
  • Osobe koje su imale uganuća ili bilo kakvu drugu traumu (frakture, rupture, istegnuća itd.)
  • Osobe koje su imale upalne procese u lokomotornom sustavu
  • Osobe koje imaju deformaciju kralježnice (skolioza, kifoza)

Analiza stopala radi se kod osoba kod kojih postoje određene predispozicije za nepravilan hod, odnosno za problematična stopala. Najčešći uzroci problematičnih stopala su tijesna, neergonomska obuća i narušena statika.

Do narušene statike dolazi radi neravnomjerne duljine stopala, neravnomjerne duljine nogu ili zbog zakrivljenosti kralježnice. Sumnju na nejednaku duljinu stopala možete imati ako je došlo do raznih traumatskih povreda, gdje je trauma sanirana konzervativno ili operativno. Ovdje se radi o lomovima, najčešće neadekvatno zarastanje kosti u lošoj poziciji koštanih ulomaka. Dakle, stanja nakon imobilizacije gipsom ili longetom, operativni zahvati ugradnje umjetnih zglobova ili osteosinteza (vijci, pločice, šipke). Također se može dogoditi da se uslijed stvaranja kalusa (zamjenske kosti kod lomova), odnosno prilikom zarastanja ekstremiteta stvorila nejednaka dužina nogu.

Pregledom posture cijelog tijela koja uključuje detaljnu izmjeru pokretljivosti tijela i mjerenje duljine nogu te plantogram stopala dajemo preporuku za ortopedske uloške, povišenja i daljnju obradu, ukoliko su nastupili gore spomenuti simptomi.

Korekcija biomehaničkih odnosa je izuzetno važna kad se radi o normalnim svakodnevnim aktivnostima, a posebno ako se osoba rekreativno ili profesionalno bavi sportom.

Tako u ponudi imamo razne varijante klasičnih i sportskih ortopedskih uložaka koji se izrađuju individualno prema plantogramu stopala i fizioterapeutskom pregledu koji uključuje izmjeru nogu. U ponudi imamo ortopedske uloške za tenisice i cipele, ali i uloške za točno određene sportove: nogomet, tenis, badminton, squash, klizanje, rukomet, odbojku, košarku i skijanje.

Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj