Medicinska masaža

BodyBalance > Usluge > Masaže > Medicinska masaža

 Rijetko koja aktivnost opušta tijelo kao dobra i kvalitetna masaža. Osim toga, masaža je jedna od najstarijih tehnika koja se od davnina primjenjuje u medicinske, relaksirajuće i kozmetičke svrhe. Takvi opuštajući i blagotvorni tretmani prvo su osvojili daleki istok, a zatim su se tijekom stoljeća proširili i na zapad.

Masovni razvitak wellness tržišta doveo je do situacije da se različiti tipovi masaža nude na doslovno svakom koraku što nužno nije loše jer se masaža uglavnom koristi zbog raznih pozitivnih utjecaja koje ima na naše tijelo i duh. No, može li krivi odabir imati i loš utjecaj na Vaše tijelo i duh? Odgovor je DA, pa se pri odabiru tretmana ipak potrebno informirati o mjestu i osobi gdje ćete ići na tretman, kao i o tipu masaže i njezinom djelovanju.

 

Vrste i tehnika masaža uglavnom se razlikuju s obzirom na to iz kojeg im se razloga pristupa pa tako poznajemo sportsku, medicinsku, klasičnu, refleksološku, kozmetičku i relaksirajuću masažu. Ako se pritom, osim baznih ulja, koriste i različita eterična ulja, govorimo i o aroma-masaži.

 

Medicinska masaža

Ovaj tip masaže možemo izdvojiti kao najučinkovitiji i klijentima najprivlačniji tip masaže iz razloga jer se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipuliranja tjelesnim tkivima (kožom, potkožjem, mišića i mišićnom fascijom). Masaža se izvodi rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe. Medicinsku masažu primjenjujemo usmjeravajući se prema dijagnostici i problemu radi kojeg se osoba i javila za tretman.

S obzirom na to da se danas u Hrvatskoj izraz medicinska masaža koristi u većini različitih promotivnih segmenata (od kozmetičkih salona do alternativnih centara) treba napomenuti da kod nas medicinsku masažu provode isključivo fizioterapeuti, medicinsko osoblje koje je educirano i koje s ciljem radi svaki pokret rukama koristeći svoje znanje anatomije i fiziologije ljudskog tijela.

Medicinska masaža je odličan način pripreme tkiva za primjenu tehnika mobilizacije i manipulacije. Takva kombinacija donosi dugotrajne rezultate jer se ide s ciljem rješavanja uzroka problema, a ne samog problema te je sastavan dio rehabilitacijskog plana liječenja.

Dobrobiti medicinske masaže su značajne, a kao najvažnije bi spomenuli poboljšavanje sna, uklanjanje napetosti i bolova muskulature te iscjeljivanje psihičkih napetosti i glavobolja.

 

Medicinska masaža za dobar san i dobro zdravlje

Spavanje je prirodno stanje promijenjenog stanja svijesti (reducirane svijesti), koje se u čovjekovom životu izmjenjuje sa stanjem budnosti. Stadiji spavanja i budnosti pravilno i ciklički se izmjenjuju, tj.predstavljaju jedan od značajnih bioloških ritmova. Općenito, spavanje se opisuje kao stanje relativnog mirovanja organizma, a fiziološki gledano ono se određuje kao stanje smanjene integracijske funkcije živčanog sustava.

U toku spavanja opća aktivnost je smanjena što znači da izostaju reakcije na većinu podražaja iz okoline, smanjena je aktivnost skeletnih mišića, smanjen je i veći broj vegetativnih funkcija (puls, krvni tlak, tjelesna temperatura, disanje), pri čemu prevladava rad parasimpaticusa, a mijenjaju se biopotencijali mozga.

Psihička aktivnost tijekom spavanja je također smanjena i značajno promijenjena. Javlja se u obliku povremenih snova. Potreba za snom zavisi o pojedincu. Nekome je potrebno četiri sata sna dok je nekome potrebno i do deset sati sna, no u pravilu san mora trajati do 7-8 sati da bi tijelo ušlo u svojevrsnu hibernaciju s temperaturom tijela do 34 Celzijeva stupnja. Nedovoljno sna otežava normalno funkcioniranje i smanjuje djelovanje hormona oslobođenih tijekom spavanja.

Većina stanovnika industrijaliziranih zemalja pati od nesanice, nedostatka sna ili nedovoljno okrepljujućeg sna. Sve to nepovoljno utječe na fiziologiju, čini organizam podložnijim upalama i zarazama te pojačava receptore za bol. Bez dovoljno sna, tijelo se ne može odmoriti i dobiti priliku za zacjeljivanje. Istraživanja upućuju na to da medicinska masaža pridonosi dubljem i kvalitetnijem snu, osobito kod ljudi koji trpe bol, npr. uslijed fibromijalgije. Masaža pospješuje dobar san zato što ublažava bol te opušta muskulaturu i um.

Uklanja bol i napetost u mišićima

Medicinska masaža pomaže kod napetih i bolnih mišića u kojima se, zbog umora, nakupila mliječna kiselina. Iako je ljekovit učinak dodira na bolne mišiće od davnina poznat, masažom postižemo i efektivan analgetski mehanizam. Napetost u mišićima izazivaju i brojne aktivnosti koje zahtijevaju zauzimanje neprirodnih položaja. Ta napetost nije samo fizička neugoda nego oslabljuje i mentalne sposobnosti. Osjećaj stalne napetosti, čak i blage, pridonosi kroničnim hormonskim, biokemijskim i neurološkim tegobama. Mrežasto vezivno tkivo koje obavija mišiće, postajući sve gušće i manje savitljivo, nepovoljno utječe na držanje i disanje. Stalna napetost mišića otežava krvotok i dopremu hranjivih tvari do organa i tkiva. Masaža snižava koncentraciju hormona stresa i razgrađuje napetost, dovodeći tijelo u stanje balansa.

 

Ublažava glavobolje

Psihička napetost, kao i ona u mišićima, izaziva glavobolje. Također je dokazana uspješnost primjene medicinske masaže u rješavanju glavobolja. Primjenom medicinske masaže na bolno mjesto, mjesto na kojem je mišićno tkivo snažno zgrčeno, razmičemo proteine koji su odgovorni za grčenje mišića. Kada su proteini razmaknuti, stanice se opuštaju te mišićna napetost popušta.

 

Ublažavanje boli

O mehanizmu kojim masaža ublažava osjet boli možemo vidjeti u teoriji o prijenosu signala u mozak. Iz bolnog mjesta signal putuje u mozak kroz živčana vlakna malog promjera, dok signali koje šalje masaža putuju do mozga živčanim završecima većeg promjera. Budući da šira vlakna učinkovitije prenose signale od onih užih, podaci o masaži stižu do mozga brže i učinkovitije. Zapravo, osjet masaže prevladava nad osjetom boli. Medicinska masaža u ublažavanju boli igra značajnu ulogu u liječenju problema s kralježnicom. Kod lumboishialgije, vertebrogenih bolnih sindroma kralježnice; cervikalni, cerviko-cefalni, cerviko-brahijalni sindrom, glavobolja, vrtoglavica, parestezija duž ekstremiteta…

Medicinskom masažom opuštamo muskulaturu, širimo prostore između kralježaka te tako oslobađamo živac koji je u kompresiji i koji uzrokuje bolove i parestezije.

Razlika između medicinske i klasične masaže

Medicinska masaža

Klasična masaža

Zdravstvena usluga

Usluga za osobno zadovoljstvo

 

Stručno, visoko obrazovano medicinsko osoblje      

 

Nestručno osoblje sa znanjem stečenim na raznim tečajevima za masaže, većinom bez formalnog medicinskog obrazovanja

Osoblje zna anatomiju      

 

Osoblje ne zna anatomiju

 

Osoblje zna kontraindikacije (znaju što ne smiju raditi)      

 

Osoblje ne zna kontraindikacije (ne znaju što ne smiju raditi)

 

Masaža se radi stručno i ciljano prema dijagnozi i problemima pacijenta      

 

Općenito nestručna masaža bez ciljanih pokreta

 

Osoblje zna prepoznati problem        

 

Osoblje zbog manjka edukacije teže prepoznaje problem

 

Osoblje treba određeno iskustvo i odrađeni staž u zdravstvenim ustanovama

 

Osoblje može početi masirati odmah nakon završenog tečaja za masažu

 

Osoblje po tretmanu u prosjeku s pacijentom uloži 10 minuta na dokumentiranje, razgovor i koordinaciju kako bi saznali pozitivne/negativne reakcije

 

Osoblje odmah započinje s masažom te u prosjeku ulože manje od minute kako bi dobili „feedback“  od klijenta

 

Masaža se primjenjuje u svrhu rješavanja uzroka problema te ima znanstvenu podlogu

 

Masaža se primjenjuje u svrhu otklanjanja problema, ali ne i uzroka

 

Masaža je nužna iz medicinskih razloga

 

Masaža je klijentova želja

 

Fokus masaže je na funkcionalnim rezultatima

 

Fokus masaže je na satisfakciji klijenta

 

Primjenjuju se specijalne fizioterapijske tehnike poput miofascijalnih tehnika i trigger točki za opuštanje tzv.  „dubokog tkiva“

 

Primjenjuju se osnovne masažne tehnike s ciljem relaksacije

 

Masaža se radi sa hladno prešanim uljem koje hrani kožu      

 

Masaža se radi rafiniranim uljima koje zatvaraju pore i izazivaju reakcije

 

Higijenski uvjeti       Upitni higijenski uvjeti

 

   

Kontraindikacije

 • arterioskleroza
 • tromboza
 • embolija
 • teške proširene vene
 • akutne upale vena
 • celulitis
 • synovitis
 • apscesa
 • kožne infekcije
 • rak
Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
 • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj