Teniski i golferski lakat

BodyBalance > Bolna stanja > Sindromi prenaprezanja > Teniski i golferski lakat

Teniski i golferski lakat su u suštini „iste“ ozljede koje spadaju pod sindrome prenaprezanja, a razlika je što kod jednog osjećamo bol u vanjskom, a kod drugog u unutarnjem djelu lakta.

Teniski lakat

Teniski lakat ili lateralni epikondilkitis jedan je od najčešćih sindroma prenaprezanja. Karakterizira ga bol i nelagoda u vanjskom dijelu lakta koja se može širiti u podlakticu i ručni zglob te nerijetko i smanjenje snage šake.

Nastaje zbog velikog opterećenja tetiva u laktu kao posljedica opetovanih aktivnosti ekstenzije šake i prstiju, okretanja dlana prema gore ili kombinacije istih. Učestalo ponavljanje navedenih aktivnosti u kombinaciji s preopterećenjem dovodi do nastanka mikrotrauma na tetivi, koje tek nakon određenog vremena uzrokuju upalu. Često se pojavljuje u sportaša, ponajprije tenisača, ali i kod ostalih profesija u kojima se učestalo ponavljaju navedene aktivnosti.

Golferski lakat

Golferski lakat ili medijalni epikondilitis stanje je upala tetiva mišića odgovornih za savijanja šake i mišića koji vrše pronaciju podlaktice. Glavna karakteristika jest pojava boli i nelagode na medijalnom epikondilu na kojem se nalaze hvatišta navedenih tetiva.

Golferski lakat spada u skupinu sindroma prenaprezanja, a nastaje kao posljedica ponavljajućih aktivnosti savijanja šake, okretanja dlana prema dolje ili kombinaciji istih. Dugotrajnim ponavljanjem ovih aktivnosti te preopterećenjem sportskih aktivnosti ili rada tetive se postepeno troše, propadaju te postaju krute i neelastične, a na kraju dolazi do inflamacije ili upale.

Simptomi najčešće nastaju postupno, a pojačavaju se ponavljanjem pokreta koji provociraju bol. Rizičnu populaciju čine golf igrači, sportova koji podrazumijevaju korištenje reketa, kuglači te sve ostale profesije koje koriste slične pokrete.

Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj