Glavobolje i vrtoglavice

BodyBalance > Bolna stanja > Glavobolje i vrtoglavice

Glavobolje i vrtoglavice u današnje vrijeme česta su pojava i vjerojatno je svatko barem jednom u životu imao ovakve tegobe. Najčešće nastaju kao posljedica stresnog života što stavlja veliki stres i tenziju na mišiće ramenog obruča i mišiće koji okružuju temporomandibularni ili čeljusni zglob.

To su mišići poput trapezisa, pectoralisa, platysme, ekstenzora vrata, sternocleidomastoideusa massetera, pterygoideusa, digastricusa, frontalisa i temporalisa. Svi ovi mišići u stanju stresa čine tjelesnu tenziju pa tako često nalazimo lošu posturu kao posljedicu poput elevacije ramena, stisnute čeljusti, protrahirana glava s ramenima i slično. Svi ti mišići imaju polazišta i hvatišta u regijama glave, vrata, prsa i ramena. Glavobolje su stoga najčešće posljedica mišićnih tenzija.

Veliku ulogu igraju i očni mišići koji su u velikom tonusu zbog konstantnog fokusa na jednu točku poput ekrana, monitora ili televizora (smanjeni periferni vid), a na to kompenzira mobilnost vrata. Veliki broj glavobolja izazvan je upravo zbog očiju. Vrtoglavica može nastati kao posljedica disbalansa vestibularnog aparata ili sustava za ravnotežu koji se nalazi u unutarnjem uhu u obliku kristalića u polukružnim kanalićima uha. Ako se ona naruši mozak ne prima dobar feedback o položaju glave u prostoru. Pomak kralježaka i cervikalna kompresija može isto tako izazvati ovakve simptome.

Velik je spektar liječenja koji se može navesti, no prvenstveno ovisi o uzroku i stoga je bitno postaviti urednu i korektnu dijagnozu. Neke od tehnika kojima se uspješno liječe ove tegobe su tehnike relaksacije i disanja, DNS vježbe, manualna terapija, vježbama koordinacije i balansa te vestibularnog i proprioceptivnog aparata. Isto tako, sjajna je i tehnika dekompresije cervikalne kralježnice i čeljusnog zgloba te NKT tehnika koja nalazi disbalans u motornom programiranju.

Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj