Dekompresijska terapija kuka

BodyBalance > Usluge > Fizikalna terapija > Dekompresijska terapija kuka

Dekompresija kuka predstavlja naprednu terapijsku metodu koja se koristi za ublažavanje bolova i poboljšanje funkcije zgloba kuka. Učinkovita je i sigurna metoda liječenja raznih problema vezanih uz zglob kuka. Zahvaljujući svojim mnogobrojnim benefitima, uključujući smanjenje boli, povećanje pokretljivosti i poboljšanje cirkulacije, ova terapija postaje sve popularnija među pacijentima s problemima u kukovima. U kombinaciji s drugim terapijskim pristupima, dekompresija kuka može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenata s problemima kuka.

Izvodi se za dijagnoze:

Osteoartritis kuka, gonartroza kuka, degenerativne promjene kuka, ograničena pokretljivost kukova (hipo mobilnost kukova), smanjenje opsega pokreta u rotacijama, savijanju, ispružanju, odmicanju i primicanju kuka, djelomična i potpuna oštećenja labruma, potpune i parcijalne rupture labruma, bolne kompresije na kukovima, oštećenja hrskavica, suženja zglobnih pukotina, sindromi sraza u zglobu, FAI-femoroacetabularni impingement, srazovi i sudaranja struktura u svim regijama kuka (prednjim bočnim , unutarnjim , stražnjim), CAM impingement u kuku – zadebljanje u predjelu vrata natkoljenične kosti, odmah pored glavice i/ili zadebljanje ruba čašice tzv. PINCER lezija, škljocavi kuk, pozitivni provokacijski kompresivni i elevacijski rasteretni testovi kuka, pozitivni Fadir, Faber i Mennell testovi kuka, sva suženja zglobnih pukotina kukova dokazanih RTG, MRI i CT dijagnostikama, osteohondroze hrskavica zgloba kuka, burzitisi zgloba kuka, displazije kukova, iznimni rezultati kod kroničnih stanja zgloba kuka, sve vrste nelagoda i krutosti u zglobu kuka, smanjenja hodne pruge zbog bolova u zglobu kuka, bolovi u preponi uzrokovani stanjima u zglobu kuka, bolovi oko i u zoni kuka, sva predoperativna stanja zgloba kuka, smetnje u kukovima kod sportskih aktivnosti, smetnje u kukovima nakon duljeg hodanja, smetnje u kukovima nakon duljeg sjedenja ili dužih vožnji automobilom, sva “uklještenja” u zglobu kuka, bolovi u kukovima nakon trauma i udaraca u području kukova, kriva srastanja nakon lomova kukova i bedrenih kostiju te posljedičnih povećanih kompresija u kukovima, kombinirani tipovi oštećenja kukova

Benefiti dekompresije kuka:

 1. Smanjenje boli: dekompresijski tretmani kukova smanjuju pritisak na zglob i okolne strukture što rezultira značajnim smanjenjem bolova posebno kod pacijenata s osteoartritisom, burzitisom ili drugim degenerativnim promjenama zgloba kuka.
 2. Povećanje pokretljivosti: redovito istezanje zgloba kuka poboljšava njegovu pokretljivost što je od ključne važnosti za svakodnevne aktivnosti i opću kvalitetu života. Postiže se poboljšanje fiziološkog klizanja zglobnih tijela u kuku (glave bedrene kosti-femura i čašice kuka u zdjeličnoj kosti-acetabuluma) te potiče stvaranje tj. produkciju sinovijalne tekućine u zglobu kuka.
 3. Poboljšanje cirkulacije: dekompresijski tretmani kukova potiču bolju cirkulaciju krvi i limfe u području zgloba kuka što ubrzava proces regeneracije tkiva i smanjuje upalu. Ako nema pritiska na strukture kuka cirkulacija u području dekompresije se uspostavlja i pokreće se proces regeneracije struktura kuka.
 4. Prevencija operacija: kod mnogih pacijenata dekompresija kuka može odgoditi ili čak potpuno eliminirati potrebu za kirurškim zahvatima zamjene kuka što je značajan benefit s obzirom na rizike i troškove povezane s operacijom.
 5. Sigurnost i kontrola: terapija je neinvazivna i provodi se pod stručnim nadzorom, smanjuje rizik od nuspojava i omogućava precizno praćenje napretka pacijenta. Fizioterapeut kontrolira cijeli proces, kao i sam pacijent uz pomoć daljinskog kontrolera u slučaju nelagode i bolnosti pri samom procesu

Terapije i metode koje su komplementarne sa dekompresijom kuka:

 • Manualna terapijapo Kaltenborn/Evjenth konceptu te Maitland konceptu gdje koristimo terapijske mobilizacijske pojaseve za pokretanje kuka u svim drugim smjerovima koje dekompresija ne može postići.
 • IndibaTecar aktivna terapija radijskom frekvencijom dosezanje visokofrekventne terapije u sva kruta tkiva i tkiva koja pružaju otpor mobilnosti i pokretljivosti kukova.
 • Magnetoterapija poticanje cijeljenja kukova na staničnoj bazi, potičući propusnost membrana stanica.
 • HILT laser- smanjuje se upala i bolnosti kukova visoko intenzivnom laserskom terapijom.
 • Miofascijalna terapija – MFT terapija,specifično u zoni kuka ili nespecifično u udaljenim zonama tijela koje mogu utjecati na probleme i bolove u kukovima.
 • Dry needlingterapija bolnih i napetih mišića u i oko kukova.
 • Trigger terapija bolnih točaka u i oko zone kukova.
 • Vacumedterapija poticanje procesa cijeljenja u kuku intermitentnom vakuum terapijom.
 • Viskosuplementacijaza zglob kuka, hijaluronske injekcije za smanjenje bolnosti i “podmazivanje” zglobnih površina kukova.
 • Ciljane vježbeopsega pokreta kukova, ciljane vježbe mobilnosti kukova, automobilizacija ili self mobilizacija kukova, rasteretne vježbe kukova i jačanja muskulature oko kukova.
 • Vježbe u bazenu, na biciklu

Dekompresijskom terapijom kukova postiže se istezanje zgloba kuka pomoću dekompresijskog aparata i uključuje korištenje specijaliziranog uređaja koji nježno isteže zglob kuka, stvarajući razmak između zglobnih površina i smanjujući pritisak na hrskavicu, zglobnu čahuru, mišiće i živčane receptore zadužene za bol u kuku

Proces dekompresije kuka:

 1. Priprema pacijenta: Pacijent se udobno smješta na dekompresijski uređaj, koji je dizajniran da podrži tijelo i omogućava precizno i ciljano istezanje zgloba kuka.
 2. Postavljanje uređaja: Uređaj se postavlja tako da ciljano djeluje na zglob kuka, uz mogućnost prilagodbe sile istezanja prema individualnim potrebama pacijenta. Uređaj se pozicionira u fiziološku poziciju kuka, gdje se kuk najbolje opušta i dobivamo najbolje rezultate rasterećenja struktura u kuku
 3. Provođenje terapije: Terapija se provodi u kontroliranim uvjetima, pri čemu se zglob kuka intermitentno nježno isteže prema unaprijed određenom programu. Trajanje i intenzitet tretmana prilagođavaju se ovisno o stanju pacijenta i reakciji tijela na terapiju. (akutno, subakutno, kronično stanje

Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
 • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj