Manualna terapija po Kaltenborn/Evjenth pristupu

BodyBalance > Usluge > Manualna terapija > Manualna terapija po Kaltenborn/Evjenth pristupu

Manualna terapija po Kaltenborn/Evjenth pristupu je dio mišićno koštane fizioterapije. Takav pristup sastoji se od specifičnog pregleda i terapije zglobova, mišića i perifernih živaca. Pristup je osmišljen pedesetih godina 20. stoljeća, a osmislili su ga norveški fizioterapeuti Olaf Evjenth i Freddy Kaltenborn na temelju postojećih znanja iz osteopatije, sportske fizioterapije, kineziologije i Cyriax pristupa.

Pregled započinje diferencijalnim pregledom struktura koje mogu uzrokovati bol i ograničenje pokreta. Te strukture su zglobovi, mišići i živci. Prilikom diferencijacije zgloba koriste se provokacijski i opuštajući testovi. Kada se odgonetne u kojem je zglobu problem počinje specifičan pregled zgloba koji uključuje aktivne i pasivne pokrete, ispitivanje krajnjeg osjeta i pokreta. Kod pregleda mišića koriste se testovi s otporom i duljinom mišića, a testiranje živca uključuje neurološko testiranje refleksa, senzibiliteta te neurodinamsko testiranje pokretljivosti živca.

Kada se pronađe specifičan problem koji uzrokuje smanjenu funkcionalnu aktivnost kreće se s mobilizacijom ili stabilizacijom. Mobilizacija u slučaju hipomobilnosti, a stabilizacija u slučaju hipermobilnosti.

Kaltenborn/Evjenth pristup koristi tri stupnja mobilizacije zgloba gdje se prva dva koriste za smanjenje boli, a treći za mobilizaciju zgloba koji je ograničen u pokretanju. Manipulacija je sljedeći, četvrti stupanj mobilizacije i također se koristi za povećanje pokretljivosti zgloba kada treći stupanj ne daje rezultat.

Prilikom terapije mišića koriste se razne tehnike za mobilizaciju – funkcionalna masaža (Evjenth), frikcijska masaža (Cyriax), istezanje preko postizometričke relaksacije, zadržana frikcija na submaksimalno istegnutom mišiću i autoistezanje. Za povećanje stabilnosti koriste se specifične stabilizacijske tehnike preko mišića.

Ako se nađe problem živca, radi se dekompresijska terapija trakcijom, maksimalnim otvaranjem kanala gdje živac prolazi i klizanjem živca. Pozitivni znakovi oštećenja gornjeg motornog neurona kontraindikacija su za manualnu fizioterapiju (ako problem prvo nije dijagnosticiran od neurologa).

Na kraju, ponovnim translatornim gibanjem i funkcionalnim pokretom, ispituje se učinak terapije.

Kaltenborn/Evjenth pristup
Kaltenborn/Evjenth manualna terapija
Kaltenborn/Evjenth pristup manualnoj terapiji
Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj