Dobrobiti tjelesne aktivnosti

BodyBalance > Dobrobiti tjelesne aktivnosti

Redovita tjelesna aktivnost je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Potreba za kretanjem je jedna od osnovnih ljudskih potreba, a neke od dobrobiti su: kontrola težinesmanjenje rizika od kardiovaskularnih bolestismanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindromasmanjenje rizika od nekih tipova rakajačanje kostiju i mišićapozitivan je utjecaj na mentalno zdravlje i opće raspoloženjepozitivan utjecaj na dugoročno življenje i pozitivan utjecaj na obavljanje redovitih dnevnih dužnosti i poslova te prevencija ozljeda.

Kontrola tjelesne težine i jačanje kostiju i mišića

Ubrzani ritam života, sve brojnija zanimanja sjedilačkog tipa, zatvoreni prostori i manjak kretanja općenito utječu na pojavu bolova i pretilosti. Današnja populacija, kako kod odraslih tako i kod djece bilježi porast tjelesne težine iz generacije u generaciju. Uz pretilost sve su češće bolesti tipične za sjedilački režim rada i života poput: skoliozesindroma karpalnog tunelakronične križoboljeglavobolje i ostali moderni “problemi”.

Sve te moderne bolesti se mogu prevenirati pravovremenim djelovanjem i kontrolom prehrane.

Pozitivni pomaci su vidljivi već pri redovitoj aktivnosti od dva puta tjedno. Ovisno o preferencama i potrebama, te mogućnostima pojedinaca, treninzi se u potpunosti mogu prilagoditi kako bi efekt bio maksimalan i siguran.

Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti

Kako sport i tjelesna aktivnost pozitivno utječu na kontrolu tjelesne težine i jačanje kostiju i mišića, tako je zbog aktivnosti pozitivan utjecaj i na cijeli kardiovaskularni sustav. Možda i najpopularnija metoda zaštite organizma i prevencije nastanka kardiovaskularnih bolesti je takozvana “cardio” aktivnost. Cardio aktivnost je dinamična i zanimljiva te se provodi na otvorenom i zatvorenom pri čemu je mnogima upravo iz tog razloga najdraža aktivnost.

Smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma

Osim dijabetesa, moderna i izrazito opasna bolest je metabolički sindrom.Metabolički sindrom čest je metabolički poremećaj koji je definiran na različite načine, ali je zajedničko obilježje – abdominalna pretilost, dislipidemija, hipertenzija i poremećena tolerancija glukoze. Za osobe s metaboličkim sindromom i dijabetesom tipa 2 se svakako preporučuje tjelesna aktivnost, umjerenog intenziteta i regulacija prehrane, naročito prehrana mediteranskog tipa koja je bogata žitaricama, ribom, voćem i povrćem te maslinovim uljem.

Smanjenje rizika od nekih tipova raka

Međunarodna istraživanja su dokazala da je redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću djelotvorno u prevenciji nastanka raka dojke, i raka debelog crijeva.

Lista pozitivnih utjecaja tjelesne aktivnosti se novim istraživanjima konstantno nadopunjuje. Osim zdravstvenih kao primarnih benefita u dobrobiti zdravog i dugovječnog načina života, nije zanemariv i estetski benefit, te pozitivan utjecaj na ljudsku psihu. Oporavak od stresa, užurbanog ritma života, te raznih pritisaka okoline koji nas okružuju je svim dostupan i pristupačan uz kvalitetno provođenje slobodnog vremena u vidu raznih tjelesnih aktivnosti.

Izvori:

https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/pa-health/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389

Autor članka

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj