5 ključnih TOČAKA zašto bi svaki sportaš trebao koristiti INDIBA terapiju

BodyBalance > 5 ključnih TOČAKA zašto bi svaki sportaš trebao koristiti INDIBA terapiju

Nove zahtjeve modernog sporta prati i moderna fizioterapijska tehnologija. Potreba za bržim i boljim oporavkom dovela je stručnjake iz sporta, medicine i znanosti do izuma T.E.C.A.R. terapije. U početku pomalo kontroverzna metoda u svijetu fizioterapije, T.E.C.A.R. terapija danas je gotovo neizostavan alat u svim boljim svjetskim klubovima, a činjenica da ju koriste najbolji sportaši svijeta poput Lea Messija i Rafaela Nadala samo dokazuje da je riječ o vrlo moćnom »oružju« u borbi s ozljedama i bolovima.

Što je uopće T.E.C.A.R. terapija i zašto je toliko cijenjena?

T.E.C.A.R. terapija je oblik kombinirane kontaktne dijatermije i elektroterapije. To je medicinska praksa koja primjenjuje elektromagnetsku energiju na biološko tkivo. Primijenjena elektromagnetska frekvencija potječe iz spektra radiofrekvencije pa ju često nazivamo i radiofrekventa terapija. Danas postoji mnogo proizvođača ovakve tehnologije, a lider na tržištu i izumitelj T.E.C.A.R. terapije je INDIBA čiju tehnologiju i sami koristimo u poliklinici .

Indiba Activ CT9 najnoviji je model TECAR uređaja, a imali smo čast da ju prvi u Hrvatskoj isprobamo. Indiba je postala jedan od nezaobilaznih uređaja u sportu i rekreaciji te općenito u regeneraciji, oporavku od ozljeda i prevenciju ozljeda i sprečavanju recidiva. Učinak ovog aparata i fizioterapeutskog tretmana temelji se na istraživanjima i pozitivnim rezultatima kod akutnih i kroničnih problema mišićno – koštanog i zglobnog sustava (burzitis, kapsulitis, tendinopatija, lumbago, cervikalgija, modrice, edemi, prijelomi, frakture, upale, hondromalacije). (1) (2)

Glavni cilj aparata je liječenje akutnih ozljeda. Isto tako pomaže pri regeneraciji i opuštanju, te kod kronične boli i umora mišića, a koristi se i za pripreme na natjecanjima te u sprječavanju nastanka ozljeda. Indiba drastično smanjuje boli i otekline te ubrzava proces ozdravljenja, aktivira biostimulaciju, potiče mikrocirkulaciju i metaboličku hiperaktivaciju, poštujući fiziologiju. Pozitivnih učinaka INDIBE je zaista mnogo, no kako bi Vam skratili priču, istaknuti ćemo 5 ključnih faktora zašto bi svaki sportaš trebao imati INDIBU na umu.

Naša najbolja tenisačica Donna Vekić obožava tretmane Indibom.

1.Principi rada sa Indiba Activ CT9 uređajem

Nova INDIBA activ terapija temelji se na pojedinačnoj, stabilnoj, dokazanoj 448 kHz frekvenciji koja je ključ aktivne stanične terapije. Znanstvenici iz INDIBE proteklih 35 godina osmislili su mnoge inovacije u ovoj tehnologiji kao i u primjeni samog uređaja. U jednoj medicinskoj studiji opisana je kao »Proionic System« tzv. jedinstveni sustav koji stimulira intra i extra staničnu ionsku izmjenu, vraćajući fiziološku električnu aktivnost stanica koja omogućuje pravilno funkcioniranje stanica. Indiba je klinički dokazana u više od 180 objavljenih medicinskih članaka. (3) (4)

Rezultati su odmah vidljivi, u prvoj terapiji čak i do 50%, ugodna je pacijentima pošto ima topli efekt ispod elektrode, objedinjuje sve fizikalne procedure i više uređaja za fizikalnu terapiju i njihova djelovanja (5).

Sama terapija radi se aktivno kroz manualnu terapiju i kroz pokret pa su duboke i otpornije strukture također  zahvaćene terapijom, a ne samo meke i površinske, slabije otporne kao do sad pri pasivnoj terapiji gdje otpor tkiva nije dozvoljavao prodiranje u rezistivna tkiva (ligamente, čahure, fascije, tetive…) jer se terapija do sad radila u pasivnim pozicijama, što kod Indibe Activ nije slučaj jer aktivnim pokretom i kombinacijom sa manualnom terapijom te posebno razvijenom rezistivnom elektrodom prodiremo u otpornija tkiva. (6)

2. Ne postoje klasične kontraindikacije za primjenu Indiba Activ CT9 tehnologije

Potpuno je medicinski sigurna kod primjene na pacijentima sa osteosintetskim metalnim implantatima u tijelu pošto djeluje samo na biološko tkivo. Već spomenuta frekvencija 448kHz ne zagrijava metal. Povijest karcinoma nije kontraindikacija za terapiju, iako sama terapija ne liječi tumore, ali ni njihova prisutnost nije kontraindikacija.

3. Indiba Activ CT9 ima 3 razine djelovanja

STANIČNA BIOSTIMULACIJA > ne-termička

Proizvedena visokofrekventna energija prilagođava propusnost stanične membrane i kada se koristi za ne termalnu aplikaciju. Povećava intra i ekstra staničnu ionsku izmjenu i osigurava učinkovitu regeneraciju tkiva.

VASKULARIZACIJA (mikrocirkulacija) > termička

Povećanu mikrocikulaciju nadopunjuje bio-stimulacija i opskrbljuje tkivo s elementima potrebnima za regeneraciju. Kapilarna vazodilatacija hrani i donosi kisik u tkiva, poboljšava vensku i limfnu resorpciju.

HIPER-ACTIVACIJA > hipertermija

Hipertermija uvelike povećava stanični metabolizam i počinje proces preoblikovanja u tkivu da se bori protiv fibroze. Tkivo se preoblikuje čak i u kroničnim slučajevima u kojima je fibroza prisutna već neko vrijeme, kao što su dugoročni učinci prethodne traume ili artritis.

4.Vrhunski sportaši praktički više ne mogu bez INDIBE

Indibu obožavaju vrhunski sportaši poput igrača Lionela Messia, Jordi Albe, Ivana Rakitića, Neymara, Rafaela Nadala, Roberta Carablla (igrača francuske rukometne reprezentacije), tenisačice Garbine Muguruze, ali i naše Davis Cup i FED Cup reprezentacije (Borna Ćorić, Donna Vekić) koja se rehabilitira upravo u poliklinici Medical Body Balance. Među prvima je aparat isprobao naš tenisač Franko Škugor.

Franko Škugor INDIBA tretman

Elitni sportaši vjeruju INDIBI

Nacionalni sportski savezi, olimpijski timovi, sportski klubovi, doktori, fizioterapeuti i zdravstveni stručnjaci vjeruju Indiba tehnologiji.U sportskoj fizioterapiji brzi i izvrsni rezultati Indiba tretmana kod akutnih i kroničnih stanja iznimno su važni za brz oporavak tkiva i sprečavanje recidiva, što je u vrhunskom sportu od ključne važnosti. (7)

5. Jedna od ključnih uloga INDIBE je prevencija ozlijeda

Kako bi se optimizirali sportski uspjesi, bitno je održavati hidrataciju i vaskularizaciju tkiva.  Tretman Indibom optimizira fizičku sposobnost,  integrirajući specifične pokrete u tretmanu te uključujući  manualne tehnike uz istodobno tretiranje sa Indibom. Indiba tretman poboljšava sportska dostignuća bez prekida tjelesne aktivnosti sportaša nakon ozljede. Iskustvo s profesionalnim sportašima naučilo nas je integrirati manualnu terapiju zajedno sa Indiba tretmanom kako bi se povećala učinkovitost. Možemo zaključiti da od sad liječenja i tretmani, teniskih laktova, problematike rotatorne manżete, bolnih leđa, raznih ruptura mišića nikad više neće biti isto kao prije, stari pasivni oblik fizikalne terapije polako pada u zaborav. (8) (11)

Nino Serdarušić na tretmanu Indibom

Primjena INDIBE kod konkretnih sportskih dijagnoza

 

Dakle, kako bi predočili tretman opisati ćemo neke ozljede rotatorne manžete. Poznato je da u sportu repetitivni pokreti rade mnoge ozljede ili samo sindrome prenaprezanja te tako i tetive rotatorne manžete trpe cijelu lepezu dijagnoza. Sama Indiba pokriva većinu tih dijagnoza.

Npr. kod akutnih istegnuća tetiva rotatorne manžete, (9) ukoliko je tkivo otečeno, zadebljano je  zbog nastalog edema te se stvara pritisak na receptore bola. Indiba u ovom slučaju staničnom biostimulacijom i tretmanom u razini 0-2 (IAS Indiba aktivne skale 0-10) stimulira rani oporavak tkiva na staničnoj bazi te se potiče limfna drenaža pa time i skraćujemo cjelokupni oporavak i garantiramo sportašu brži povratak na terene. Prije se takva ozljeda tretirala mirovanjem i ledom.

Isto tako, ako imamo istegnuće koje traje nekoliko dana ili neku manju rupturu mišića ili ligamenta, ozljedu zglobne čahure ramena koja traje već dulje vrijeme. Tkivo treba prokrviti te ovdje koristimo dvije vrste Indiba aplikatora/elektroda, kapacitivnu i rezistivnu, dok kapacitivna potiče zagrijavanje širokog područja oko ozljede, rezistivna elektroda prodire dublje u otpornija tkiva zgloba, što kod prijašnjih terapija nije bio slučaj. Tu koristimo IAS 3-7 prema ranije spomenutoj skali Indibe. Ovdje kombiniramo tretman rezistivnom elektrodom blizu mjesta ozljede te kroz aktivan pokret i kombinaciju manualnih tehnika pospješujemo prodor frekvencije u dublja i otpornija tkiva.

INDIBA nam, također, omogućuje da simuliramo pokret otvorenog ili zatvorenog kinetičkog lanca kako bi aktivirali i liječili točno ona tkiva koja su ozlijeđena i koja želimo da se brže i efikasnije oporave i vrate u funkcionalni pokret koji sport u tom trenu zahtijeva.

Nadalje, ako imamo kronične i zahtjevnije ozljede poput artroze glenohumeralnog zgloba, problem acromioclavicularnog zgloba, ligamentarne ozljede ramena, ožiljna tkiva nakon ozljeda, ožiljna tkiva nakon operacije, nezadovoljavajući opseg pokreta ramena duże vrijeme i niz drugih dugoročnih problematika ramena tada kombinacijom ovih dviju aplikatora/elektroda, kapacitivnom i rezistivnom te kombinacijom mobilizacijskih tehnika istodobno kroz Indiba aktivni tretman podižemo IAS na 7-10 prema skali indibe i time postižemo jaku hiperaktivaciju i hipertermiju odnosno visoku zagrijanost tih ukočenih, tvrđih, otpornih tkiva i oštećenih zglobova, postižemo ponovni proces u tim tkivima koji će “problem” vratiti na početak i ponovno pokušati preoblikovati tkivo u ono mobilno i funkcionalno kao prije prve ozljede. (10)

Iz prethodnog dijela teksta je razvidno da Indiba ima mjesto u velikoj većini sportskih ozljeda i pokriva većinu akutnih, subakutnih i kroničnih stanja mišićno koštanog tkiva. Potiče regeneracijska svojstva i mehanizme regeneracije tkiva i omogućava oporavak u najkraćem mogućem vremenu. Izrazito smanjuje bol, prevenira ozljede i pomaže uspostaviti dobru kondiciju. Isto tako, pošto to Indiba omogućuje, važno je započeti liječenje odmah nakon traumatskog događaja.

Prvi korak u liječenju svake mišićno-koštane problematike, pa tako i ove je detaljna dijagnostika i rezervacija termina za fizioterapeutski pregled ili specijalistički pregled fizijatra na kojem ćemo u obzir uzeti sve bitne parametre i zajedno dogovoriti modalitet terapije koji je u datom trenutku najbolji za Vas i Vaše zdravlje.

NARUČI SE NA PREGLED

Znanstvene činjenice o INDIBI

(1)Indiba-activ aparat generira radiofrekventnu energiju koja prolazi između aktivne i neaktive elektrode te stvara toplinu u području između njih (Kato S. i suradnici, 2013.; Kumaran B. i suradnici, 2015). Indiba-activ ima bolji učinak u poboljšanju cirkulacije u usporedbi sa toplim oblozima (Tahiro Y. i suradnci, 2017; Yokota Y. i suradnici, 2017.). Poboljšanje cirkulacije ima važnu ulogu u oporavku mišića nakon zamora (Robinson SE, 1995.; Baker RJ, 1991).

(2)Indiba-activ je efikasnija metoda za poboljšanje fleksibilnosti mišića nakon treninga u usporedbi sa istezanjem (Yuki Yokota i suradnici, 2018.)

(3) Cilj je procijeniti učinkovitost terapije tecarom u poremećajima mišićno-koštanog sustava.Tecar terapija je izvrsna terapija za fizioterapijsku upotrebu i uključuje se u uobičajenu rehabilitaciju. Program ili njegova izolirana upotreba mogu imati prednosti u kratkoročnom i dugoročnom učinku. (S Ribeiro, B Henriques, R Cardoso, 2018.)

(4) Elektro fizikalni agensi bazirani na radiofrekvenciji koriste se na široko u terapijskim klinikama zbog njihovog termalnog učinka, uglavnom smanjjući bol i upalu i poboljšavajući elastičnost tkiva. Većinom se koriste i istražuju kratkovalne terapijske metode koje rade na frekvenciji od 27,12 MHz, a Indiba djeluje upotrebom kapacitivno rezistivne monopolarne radiofrekvencije od 448 kHZ. Blaga hipertermija je dovoljna da aktivira i/ili poboljša većinu stanične aktivnosti i vazodilatacija uzrokovana toplinom može povećati lokalnu cirkulaciju krvi u tkivu. Terapijski, povećanje temperature za više od 1 C° će pomoći u smanjenju blagih upala, povećanje za 2-3 C° će pomoći u smanjenju boli i mišićnog spazma, a povećanje od 3-4 C° može prouzročiti promjene u elastičnosti tkiva. Elektromagnetska energija proizvedena Indibom generira toplinu u tkivu kao rezultat oscilacije i frikcije napunjenih molekula (kao što su proteini i ioni). Indiba koristi dva moda: kapacitativni (CAP) i rezistivni (RES), rigidne okrugle metalne elektrode se koriste kao aktivne, a velika fleksibilna metalna ploča kao pasivna elektroda. U CAP fazi dolazi do lokalnog povećanja tjelesne temperture od 11,1%, a u RES fazi od 12,7%, dolazi i do značajneg zadržavanja postignute tjelese temperature lokalno (više nakon RES faze nego nakon CAP) (Kumaran B., 2015.). Binoy Kumaran & Tim Watson (2015) Thermal build-up, decay and retention responses to local therapeutic application of 448 kHz capacitive resistive monopolar radiofrequency: A prospective randomised crossover study in healthy adults, International Journal of Hyperthermia, 2015, 31:8, 883-895

(5)Ova laboratorijska studija bila je namijenjena ispitivanju toplinskih reakcija kože na terapiju zasnovanu na radiofrekvenciji 448 kHz kod zdravih odraslih osoba.  Kapacitivni i otporni načini terapije značajno su povisili temperaturu kože i održali je tijekom praćenja od 45 minuta. Bila je statistički značajna razlika između obrazaca toplinskog odziva proizvedena u dva načina. Dostignute temperature nakon obrade nisu se značajno razlikovale između dviju; međutim, stopa retencije pri praćenju bila je značajno veća za otporni način rada. Zaključci: Ovo istraživanje potvrđuje da terapija koja se temelji na radiofrekvenciji na 448 kHz može značajno povećati i održati temperaturu kože. (B Kumaran, T Watson, 2015.)

(6)Razlike između kapacitivnog i rezistentnog električnog prijenosa (CRet) i vrućeg paketa (HP) u njihovim utjecajima na temperaturu tkiva, fleksibilnost mišića i krvotok nisu poznate. Ovo istraživanje imalo je za cilj objasniti učinak CRet-a i HP-a na temperaturu tkiva, fleksibilnost mišića i krvotok.  Naši rezultati pokazuju da je CRet učinkovita metoda za prevenciju i liječenje mišićno-koštanih ozljeda i poboljšanje fleksibilnosti mišića. Osim toga, može poboljšati cirkulaciju krvi, kao što to može i HP. (Y Yokota, Y Tashiro, Y Suzuki, S Tasaka, 2017.)

(7) Tecar terapija je dokaz načina na koji se napredna tehnologija može koristiti u sportskoj medicini za rehabilitaciju trauma.  Svrha ovog rada je korištenje ove terapije u sportskoj traumatologiji. Nakon primjene terapije Tecarom i programa fizikalne terapije, primijetili smo povoljan oporavak dvojice sportaša. Ova studija potvrđuje učinkovitost ove terapije u oporavku sportskih trauma. Iako je ova tehnologija korisna, uz vidljive rezultate, njezina primjena bez fizikalne terapije može stvoriti “bumerang efekt”.(Ș Neonila-Gabriela, T Raluca-Anca, 2019.)

(8)Zamor mišića je povezan sa smanjenom felksibilnošću istih (Yanagisawa O. i suradnici, 2015) te je smanjena fleksibilnost povezana sa učestalosti ozlijeda (Murayama M. i suradnici, 2000; Niitsu M .i suradnici, 2011.; Feldman DE, 2011; Witrow E., 2003; Bradley PS, 2007).
Indiba-activ radiofrekventna terapija poboljšava fleksibilnost mišića te tako smanjuje rizik od nastanka ozlijeda (Yuki Yokota i suradnici, 2018.)

(9) Pojačana lumbalna lordoza i anteriorni tilt zdjelice su faktori rizika za nastanak ozlijeda lumbalne kralješnice i prednjeg križnog ligamenta (Christie HJ i suradnici, 1995).  Indiba-activ radiofrekventna terapija poboljšava fleksibilnost mišića što igra važnu ulogu za održavanje ispravnog položaja zdjelice (Yukio Yokota i suradnici, 2018.)

(10) Do danas, nedostaje prethodnih studija o korištenju kapacitivnog rezistentnog  monopolarnog radiofrekvencija (RF) za liječenje bolova u vratu. Cilj ove studije bio je istražiti neposredni učinak kapacitivne otporničke monopolarne radiofrekvencije (RF = 448 kHz), u usporedbi s placebom, na (1) smanjenje intenziteta boli u vratu u miofascijalnim okidačkim točkama (MTrP), (2) smanjenje vrata invalidnost i (3) poboljšanje raspona kretanja vrata maternice (HCR).Wilcoxonov test za VAS pokazao je statistički značajne razlike između početne vrijednosti, odmah nakon prve sesije i nakon osam sesija. NDI se poboljšao u obje skupine nakon osam sesija, ali nisu utvrđene razlike između skupina. Faktor vremena ANOVA za vrijeme pokazao je statistički značajne promjene u rotaciji vrata u desno u obje skupine nakon osam sesija. (IMA Diego, J Fernández-Carnero, 2019.) Ovo istraživanje imalo je za cilj istražiti akutne učinke kapacitivnog i rezistentnog električnog prijenosa (CRet) na  Ahilovu tetivu tijekom kontrakcije mišića, kao i cirkulaciju u peritendinoznoj regiji. Ukupni oksigenirani hemoglobini značajno su porasli u ispitivanju s CRetom u usporedbi s lažnim ispitivanjem. Pored toga, porast ukupnog-Hb i oksi-Hb trajao je 30 minuta nakon intervencije CRret. Zaključno, CRet je značajno poboljšao cirkulaciju krvi u peritendinoznoj regiji. ( T Bito, Y Tashiro, Y Suzuki, Y Kajiwara, 2019.)

(10) Ova studija istraživala je učinke korektivne vježbe i TECAR-a na poravnanje vrata maternice, prag boli i bol u bolesnika s držanjem glave naprijed. Predmet uključuje 30 pacijenata s držanjem glave naprijed. Obje skupine su pokazale značajne razlike u kutu CV, PPT, NDI i VAS. Također, PPT, NDI i VAS bez kuta CV-a značajno su poboljšani u ispitnoj skupini u usporedbi s kontrolnom skupinom. Ovi rezultati sugeriraju da intervencijska metoda koja kombinira korektivne vježbe i TECAR tretman ima pozitivniji utjecaj na bol i ADL sposobnost pacijenta s držanjem prema naprijed. (SE Park, HR Lee, SJ Park,  2018.)

(11)Zamor mišića smanjuje fleksibilnost mišića. Osobama kod kojih dolazi do zamora mišića svakodnevno (npr. sportaši) je potrebno ubrzati proces oporavka mišića kako bi se smanjila mogućnost nastanka ozlijede. Terapija Indiba-activ je vrlo efikasna u takvim slučajevima. (Yuki Yokota i suradnici, 2018.)

Oznake:
Podijelite:
Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj