Jeste li ikad posumnjali da imate kraću nogu? Kupujete li obuću prema dužini jednog stopala?

BodyBalance > Jeste li ikad posumnjali da imate kraću nogu? Kupujete li obuću prema dužini jednog stopala?

Da li ste se pronašli u naslovu? Da li šepate pri hodu ili se gegate poput pingvina? Osjećate li da je težina tijela više na jednoj nozi? Jeste li primijetili da se više troši potplat na jednoj tenisici ili cipeli? Nogavice hlača prije se istroše i poderu na jednoj nozi? Da li ste imali traumu ili lom noge? Da li vam je jedno rame niže od drugoga? Da li ste imali operaciju na donjim ekstremitetima, protezu kuka, koljena? Mnogi ne pridaju važnost duljini donjih ekstremiteta kao niti dužini i funkciji samih stopala. Postoji velika korelacija između dužine nogu i stopala i bolesti raznih sustava organizma, prvenstveno mišićno-koštanog sustava.

Kao primjer možete zamisliti da Formula 1 ima nejednake veličine kotača. Automatski bi se dogodila nesreća jer takav bolid nema odgovarajuću biomehaniku. Ako bolid ima jedan kotač manji tada će skretati na stranu tog kotača. Također, zamislite da hodate na nejednakim štulama. U najblažem slučaju da bi se održali u balansu morat ćete se nakriviti, opteretiti jednu stranu tijela i tako stajati ili eventualno hodati, a u većini slučajeva ćete pasti. Zamislite da tako morate hodati cijelo vrijeme, a možda tako i hodate cijelo vrijeme?

Sumnja na nejednaku duljinu nogu i stopala može se prvo pojaviti prilikom izbora obuće i odjeće. To su znakovi kojima se ne pridaje veliki značaj, ali bi svakako trebali reagirati ako se pojave simptomi nejednakih duljina nogu. Ljudi često kupuju obuću po većem stopalu, a dužina hlača nikako ne odgovara pa često krivimo krojača.

Nejednaka duljina nogu, tj. skraćenje donjih ekstremiteta može biti prividno ili realno što se utvrđuje fizioterapeutskim mjerenjima i pregledom. Detaljna izmjera donjih ekstremiteta pouzdana je i objektivna metoda koja će ustanoviti stvarno stanje. Fizioterapeutski pregled će detektirati uzroke skraćenja noge i/ili stopala.

Mogući simptomi nejednake duljine nogu najviše se očituju na kralježnici gdje se pojavljuju bolni sindromi (bol u pojedinim dijelovima kralježnice, najčešće na jednoj strani tijela), zatim bolni sindromi sa širenjem (iradijacijom) u noge (i u ruke) također većinom u jedan ekstremitet. Nejednaka duljina nogu može biti nuspojava ili uzrok skolioze, odnosno postraničnog iskrivljenja kralježnice što se može ustanoviti fizioterapeutskim pregledom. Također se događa i nagib ramena i zdjelice koja povlači jedan ekstremitet u prividno skraćenje.

Izmjera duljine stopala

Izmjera duljine stopala

Kada govorimo o razvoju djeteta može se iz bilo kojeg razloga dogoditi poremećaj u rastu i razvoju u epifiznim zonama (zone rasta kostiju) što će uzrokovati skraćenje ekstremiteta, a možda i slabije razvijeno stopalo iste strane. Najčešće dolazi do smanjenog ili povećanog colodijafizijalnog kuta kod glavne bedrene kosti što ostavlja za posljedicu kraću ili dulju nogu.

Razlika u duljini nogu

Razlika u duljini nogu

Uz probleme s kralježnicom može doći do raznih bolesti i sindroma zglobova prvenstveno donjih ekstremiteta zbog narušene biomehanike cijelog tijela. Tako se često javlja i bol u kuku, koljenu i gležnju, a kasnije dolazi i do degenerativnih promjena na zglobovima (propadanje hrskavice, sindromi prenaprezanja), čestih disbalansa u tonusu mišića i posljedičnih bolova, kroničnih napetosti i trauma istih, a sve zbog poremećaja biomehanike tijela.

Sumnju na nejednaku duljinu stopala možete imati ukoliko je došlo do raznih traumatskih povreda, gdje je trauma sanirana konzervativno ili operativno. Ovdje se radi o lomovima, najčešće neadekvatno zarastanje kosti u lošoj poziciji koštanih ulomaka. Dakle, stanja nakon imobilizacije gipsom ili longetom, operativni zahvati ugradnje umjetnih zglobova ili osteosinteza (vijci, pločice, šipke). Također se može dogoditi da se uslijed stvaranja kalusa (zamjenske kosti kod lomova) odnosno prilikom zarašćivanja ekstremiteta stvorila nejednaka dužina nogu.

Kao što se vidi iz teksta, brojne su komplikacije nejednake duljine nogu (i stopala) kojih ima još i više, odnosno postoje mnogi drugi simptomi i uzroci, koji se mogu u velikoj mjeri prevenirati.

U našem centru radi se preventivni pregled posture cijelog tijela koja uključuje detaljnu izmjeru pokretljivosti tijela i što je važno mjerenje duljine nogu i plantogram stopala te se daje preporuka za ortopedske uloške, povišenja i daljnju obradu, ukoliko su nastupili gore spomenuti simptomi.

Izmjera duljine nogu

Izmjera duljine nogu

Korekcija biomehaničkih odnosa je izuzetno važna bilo da se radi o normalnim svakodnevnim aktivnostima, a posebno ako se osoba rekreativno ili profesionalno bavi sportom.

Tako u ponudi imamo razne varijante klasičnih i sportskih ortopedskih uložaka koji se izrađuju individualno prema plantogramu stopala i fizioterapeutskom pregledu, koji uključuje izmjeru nogu.

Uravnoteženost svih dijelova tijela omogućuje pravilno držanje (posturu), stajanje, sjedenje i hod te promjene navedenih položaja. Na taj način se osigurava ekonomičnost organizma i štednja energije. Osnovni uvjet pravilnog držanja je položaj svakog segmenta tijela te da je svaki segment pod minimalnim stresom.
Ukoliko ste se prepoznali u ovom tekstu javite nam se s povjerenjem i dugoročno prevenirajte simptome nejednake duljine nogu i stopala.

Ortopedski ulošci

Ortopedski ulošci

Formetric plantogram

Formetric plantogram – grafički i analitički prikazuje zone pritiska na stopalima, rotaciju, maksimalnu i prosječnu težinu pritiska te distribuciju težine po zonama pritiska

formetric2

Formetric – grafički prikaz pokreta

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj