Priča o jednom ožiljku, uspomena na rođenje djeteta ili stvarni problem?

BodyBalance > Priča o jednom ožiljku, uspomena na rođenje djeteta ili stvarni problem?

Svi na svom tijelu imamo po jedan ožiljak. Svaki od njih ima neku svoju priču. Neke su sretne, nekih iz mladosti se jedva sjećamo. Jedni su maleni i jedva vidljivi, drugi toliko izraženi da ih skrivamo jer nam nisu nimalo lijepi i smatramo ih određenim nedostatkon na našem tijelu. Ostavljaju nam tako i onaj emocionalni ožiljak. Ne želimo da su tu. Pokušavamo ih zaboraviti.

Ono što vidimo i na što obraćamo pozornost jest njihova estetika, veličina, boja. Svaka trauma odnosno operativni zahvat ostavio je na nama traga, ne samo na koži kao određeni zapis na tijelu već i na mozgu. Tkivo nakon operacije ostaje fibrozno, puno manje elastično od ostalog tkiva i nema proprioreceptora. Što su proprioceptori pojasniti ćemo u nastavku.

Baš svake sekunde naš mozak obrađuje bezbroj informacija koje dobiva iz našeg tijela, bez da smo toga uopće svjesni. Postoje te posebne stanice koje nam u svakom trenutku daju informaciju o položaju našeg tijela jer se nalaze na koži, tetivama, mišićima i slično. Nalaze se gotovo u svakom dijelu našeg tijela.

Svi ti receptori skladno rade i daju informaciju našem mozgu što nam tijelo radi te nam skupa s lokomotornim sustavom omogućuju kretanje. Kad se proprioceptori oštete, što je slučaj pri operativnim zahvatima poput carskog reza, do mozga ne dopire informacija o oštećenom tkivu i mozak jednostavno više ne zna njime upravljati. Tkiva su međusobno povezana jer jedna drugima prosljeđuju informaciju sve do centralnog živčanog sustava. Ako nema prijenosa informacija onda mozak vrlo jednostavno više ne prepoznaje tkiva i ponaša se kao da ozlijeđeni dio tijela više i ne postoji te mu gasi funkciju.

Svaki ožiljak ima razlog i vrijeme svog nastanka te bez obzira na to koliko je star ili velik on može napraviti malu ili potpunu disfunkciju. Neke ožiljke tijelo uspije iskompenzirati na način da mozak počne stavljati u funkciju nešto zamjensko pa stvar donekle i funkcionira no dugoročno većina ožiljaka, ako se ispravno ne tretira, stvara određeni problem.

Osvrnimo se sad na žene koje su imale porod carskim rezom. Kad je trbuh jednom razrezan stabilizacijski sustav postaje ozbiljno narušen. Mozak u nedostatku informacija zbog oštećenih proprioceptora ne može aktivirati trbušnu prešu, koja održava trup stabilnim. Čim prednji dio trupa nije stabilan i dovoljno aktivan automatski stražnji dio radi jače i s vremenom uzrokuje bol u leđima, pritisak na zglobove i diskove, a mišići postaju učestalo napeti. Na oštećenim mjestima kože i na mekom tkivu stvara se dodatni kolagen kao sastavni dio kože skupa s elastinom. Onog trenutka kada količina kolagena prevlada (ožiljak) to tkivo postaje neelastično i ograničava pokret.

Posljedice od ožiljaka su mnogobrojne i na vrijeme ih treba tretirati, kako bi se u potpunosti otklonile. Terapijom na ožiljkastom tkivu može se vratiti potpuna kontrola nad tijelom i uspješno riješiti svi uzročno posljedični problemi. Rana intervencija na ožiljku je ključna stoga u Poliklinici Medical Body Balance raznim tehnikama poput IASTM, koja s pomoću metalnih instrumenata opušta mišiće, ligamente i fascije, te MFT terapije uspješno rješavamo posljedične simptome te liječimo priču o ožiljku.

Podijelite:
Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj