Trudnoća – idealno vrijeme za uvođenje zdravog životnog stila

BodyBalance > Trudnoća – idealno vrijeme za uvođenje zdravog životnog stila

Trudnoća je jedinstveno fiziološko razdoblje prilagodbe majčinog tijela, a uspješna prilagodba daje dugoročne posljedice za zdravlje djeteta. Kardiovaskularni trening tijekom trudnoće omogućuje veću energetsku rezervu i omogućava trudnici da se lakše nosi sa zadacima svakodnevnog života.

Što se događa tijekom trudnoće s tijelom majke?

Podizanje dijafragme. Disanje postaje dijafragmalno/trbušno – dišni volumen i potrošnja kisika se povećavaju kako bi tijelo bolje opskrbilo fetus kisikom.

Prirast tjelesne mase (uobičajeno 10-13kg) = svako povećanje tjelesne mase dvostruko poveća sile na zglobove donjih ekstremiteta.

Promjene posture – povećanje lumbalne lordoze, torakalne kifoze, „labavljenje“ sakroilijakalnih ligamenata. Pomak centra gravitacije majčinog tijela prema naprijed.
Veći laksitet zglobova i ligamenata – omekšanje pubične simfize zbog lakšeg poroda.
Povećan rizik od istegnuća i uganuća. Zbog promjena uzrokovanih trudnoćom – povećava se rizik za mišićno koštane disfunkcije: bol zdjeličnog obruča, križobolja, razdvajanje ravnih trbušnih mišića, kompresivni sindromi živaca, disfunkcija prsnog koša, disfunkcija dna zdjelice (inkontinencija)

Akumulacija tekućine u stanicama i tkivima, posebno u trećem trimetru što izaziva edeme/oticanja.

Glavni zahtjev metaboličkih prilagodbi prilikom trudnoće

Osiguranje dovoljne količine glukoze fetusu za rast i razvoj, što smanjuje mogućnost korištenja glukoze u perifernim tkivima kod majke. Vježbe s otporom pomažu usadnju šećera u mišiće majke zbog čega nije dobro vježbati na tašte i trebalo bi 1h prije vježbanja pojesti obrok bogat proteinima, složenim ugljikohidratima i mastima.

Vježbanje povećava: dotok kisika, poboljšava efikasnost njegova transporta, poboljšava efikasnost korištenja kisika.

Dobro pripremljeni kardiorespiratorni sustav poboljšava fizičke sposobnosti potrebne za uspješno nošenje s povećanom težinom i naporima poroda.

Činjenice koje dokazuju pozitivne učinke vježbanja u trudnoći

U trudnoći je potrebno samo 300 kilokalorija većeg dnevnog unosa, zato ne pretjerujte s obrocima.

Vježbanje u trudnoći poboljšava i održava tjelesnu kondiciju te pomaže s održavanjem tjelesne mase i zdravog prirasta tjelesne mase. Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa u trudnoći te poboljšava mentalno zdravlje i dobro osjećanje.

Vježbanje značajno smanjuje večernje bolove u zdjeličnom obruču i križobolju kod trudnica. Žene koje vježbaju tijekom trudnoće brže se vraćaju na tjelesnu težinu koju su imale prije trudnoće, brže im se vraća i jakost i fleksibilnost nego ženama koje nisu bile aktivne u trudnoći. Redovito vježbanje tijekom trudnoće smanjuje simptome depresije i poboljšava raspoloženje. Trudnice koje su vježbale imale su značajno manji rizik od carskog reza i imale su bolju kondiciju što je kao posljedicu imalo veću efikasnost na porodu, pogotovo kod izgona.

 

Pogledaj kako nam je na grupi za prenatalno vježbanje (Pon, Sri i Pet u 14h)  i  UPIŠI SE VEĆ DANAS! 

Autor članka

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj