Uganuće gležnja

BodyBalance > Uganuće gležnja

Uganuće gležnja se najčešće događa prilikom naglog, nekontroliranog okretanja stopala prema unutra, a u rijetkim situacijama događa se okretanje prema van. Prilikom ovakvih ozljeda najčešće dolazi samo do istegnuća ligamenata i tetiva potkoljenice i stopala, ali i ono što se nigdje ne spominje, a to je naglo krivo pozicioniranje kostiju stopala, točnije tarzusa.

Kod ovakvih ozljeda, zapravo se često tretiraju samo posljedice (bol, oteklina, hematom). Ono što se rijetko tretira i o čemu nitko ne govori, to su kosti, tj. zglobovi zastoplja (tarzusa). Naime, kosti zastoplja se prilikom uganuća gležnja izmiču iz svoje prirodne pozicije. Posljedica toga su dugotrajni problemi gležnja, mogući problemi koljena, kuka, sakroilijakalnog zgloba te lumbalne kralježnice. Imate li bolove u nekoj od navedenih regija koje nikako da prođu, a imali ste uganuće gležnja prije toga?

uganuce

Uganuće gležnja se može podijeliti u 3 glavna stadija:

 • Uganuće gležnja s istegnućem mekih tkiva (mišića, ligamenata), nema puknuća, prisutna bol i oteklina uz minimalno ograničenje pokreta gležnja. Moguća prisutnost manjeg hematoma. Vrijeme oporavka uz terapiju od 3 do 10 dana.
 • Uganuće gležnja s parcijalnom rupturom mekih tkiva. Prisutna jaka bol, oteklina, hematom, ograničenje pokreta. Vrijeme potpunog oporavka uz terapiju je 4-6 tjedana.
 • Uganuće gležnja s potpunom rupturom mekih tkiva, uz mogućnost fracture kostiju. Vrijeme oporavka ovisi koliko je komplicirana ozljeda. Ovakve ozljede su rijetke.

Tretman uganuća gležnja podrazumijeva:

 • Limfnu drenažu kojom otklanjamo otok gležnja
 • PRICE metodu(1-3 dana)
  • Protection (zaštita)- smanjiti oslonac na ozlijeđenu nogu ako je hodanje bolno.
  • Rest (odmor)- odmor ne podrazumijeva nepomično ležanje već odmor uz aktivno pokretanje zgloba do granice boli u svim smjerovima!!!
  • Ice (led)- stavlja se radi sprječavanja razvoja otoka i hematoma
  • Compression (kompresija)-primjena elastičnog zavoja
  • Elevation (postavljanje stopala u povišenu poziciju)- cilj je da se višak tekućine nastao zbog traume, slijeva natrag prema većim limfnim čvorovima i žilama
 • Kinesiotaping – primjena elastičnih traka koje pomažu u otklanjanju otoka i hematoma, stabilizaciju gležnja, aktivaciju ili inhibiciju određenih mišića potkoljenice.
 • Mobilizacija kostiju stopala – neizostavan dio rehabilitacije uganuća. Terapeut rukama pomiče kosti stopala kako bi omogućio njihov pravilan odnos i vratio stopalo u punu funkciju. Ukoliko kosti stopala nisu u dobrom odnosu radi uganuća gležnja, sila se krivo prenosi na koljeno, kuk i leđa. Zato se može javiti bol u spomenutim dijelovima čak godinama nakon što se uganuće desilo.
 • Vježbe balansa i propriocepcije – zadnja faza rehabilitacije uganuća, ali nikako manje važna! Nakon što se otok i bol smanje, te osoba može punom težinom opteretiti stopalo, potrebno je raditi vježbe stabilizacije gležnja na stabilnim pa onda i na nestabilnim podlogama (balans daske). Cilj je aktivirati mišiće stopala i potkoljenice, te dobiti bolju kontrolu stopala. Ako mozak ne može kontrolirati stopalo, mišići ne mogu odraditi posao.

Kod težih uganuća gdje je prisutna parcijalna ruptura mišića, stavlja se i laser kako bi se ubrzalo cijeljenje tkiva.

Stoga, ako ste doživjeli uganuće, nemojte misliti da je to beznačajno! Javite nam se i dovedite gležnjeve i tijelo u BALANS!

Podijelite:

Autor članka

Radno vrijeme
 • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj