Neurokinetic therapy (NKT)

BodyBalance > Usluge > Specijalne tehnike > Neurokinetic therapy (NKT)

Neurokinetic therapy (NKT) je oblik manualne terapije koja kombinira teoriju motorne kontrole i manualni mišićni test u svrhu pronalaženja uzroka boli – disfunkcionalnog obrasca kretanja pohranjenog u mozgu.

NKT koristi manualni mišićni test za pronalazak mišića (obrasca kretanja) koji je slab ili disfunkcionalan u korelaciji s drugim mišićem. Znamo iz teorije mišićne kontrole da ako tijelo ne uspije izvršiti specifičnu funkciju, motorni centar se upali i postane otvoren za novo učenje. Terapeut koristi tu osobinu za reprogramiranje centra motorne kontrole i korigira disfunkcionalan obrazac kretanja.

Ova tehnika se može koristiti kod svih pacijenata (mladih, starih, sportaši i sl.). Ujedno, NKT se lako kombinira s drugim tehnikama i bez nekog velikog problema je možemo integrirati u našu svakodnevnu praksu. NKT otkriva skrivene uzroke kronične i akutne mišićne boli i disfunkcije.

Ako imate problem sustava za kretanje koji dugo traje i nikako da ga riješite usprkos brojnim terapijama i vježbanju, možda postoji disbalans koji niste riješili!

Kako funkcionira NKT?

Manualnim mišićnim testom provjeravamo reakciju mišića na manualni otpor. Kada postoji bol, sigurni smo da negdje postoji slabost mišića te ju pokušavamo pronaći. Kada pronađemo slabost mišića, daljnjim testiranjem provjeravamo postoji li povezanost bolnog područja i mišićne slabosti. Ako postoji, ponovno testiramo kako bismo vidjeli da li se mišićna slabost mijenja (postaje li mišić jak) nakon manualnog podražaja.

Ako se javlja promjena, sigurni smo da jedan od testiranih (jakih mišića), onemogućuje funkciju onih drugih (slabih). Kada smo pronašli uzrok problema (facilitirani mišić), raznim manualnim tehnikama ga možemo opustiti, a vježbama aktivirati onaj slabi. Time ćemo, zapravo, istrenirati mozak da dugoročno i na ekonomičniji način koristi oba mišića. Također, time se sprječava ”vraćanje na staro”, odnosno ponovno javljanje boli zahvaćenog područja.

Ukoliko imate upit za neku od naših ostalih usluga, ili želite rezervirati termin za neku drugu uslugu osim pregleda, molimo Vas da ispunite kontakt obrazac.

Pošaljite upit

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj