YOGA TERAPIJA (i njezino mjesto u polju suvremene medicine)

YOGA TERAPIJA (i njezino mjesto u polju suvremene medicine)

By - Trening

Kada pored termina „yoga“ stoji termin „terapija“, cijeloj je priči potrebno dati dodatni značaj i ozbiljnost. Samu yogu definirali smo u prethodnim člancima. Termin terapija dolazi od starogrčkog θεραπεία (therapeia) što znači tretirati ili liječiti i obično se odnosi na niz postupaka koji se primjenjuju u svrhu ublažavanja ili otklanjanja različitih tegoba ili prethodno dijagnosticiranih medicinskih stanja. Često se termin terapija preklapa sa terminima intervencija, tretman ili njega ili se isti koriste kao sinonimi. Terapije se najčešće dijele na one koje otklanjaju simptome nekog stanja i bolesti (simptomatske) i one koje uklanjaju uzroke nekog stanja ili bolesti (kauzalne). Terapija ili liječenje smatra se osnovnom zadaćom medicine, a gdje se u njenom širokom polju nalazi „yoga terapija“ te kako se ona definira, pokušat ću odgovoriti u narednim recima ovog članka.
Pročitajte više

Nacija protrakcija

Nacija protrakcija

By - Fizikalna terapija,Manualne tehnike,Specijalne fizioterapijske tehnike

Ono što vidimo svakodnevno u našoj praksi, u većoj ili manjoj mjeri, je protrakcija glave. Protrakcija označava pokret/položaj glave prema naprijed, naspram tijela. Suvremeni način života podrazumijeva sve više sjedenja i vremena provedenoga za računalom, papirima, u automobilu, a ono što svi imamo i često koristimo je mobitel. Sve te radnje koje u prirodi nisu toliko zastupljene, dovele su do epidemije lošeg držanja i sve problematike što dolaze s njima.
Pročitajte više

Znate li što su fascikulacije i kako ih ublažiti?

Znate li što su fascikulacije i kako ih ublažiti?

By - Prikaz slučaja,Specijalne fizioterapijske tehnike

Fascikulacije su mišićni trzaji koje većina ljudi doživi barem jednom u životu. Trzaji se mogu javiti u raznim mišićima, a najčešće ih susrećemo na nožnim mišićima, mišićima stopala i ruku. Vrlo vjerovatno ste barem jednom u životu doživjeli nekontrolirano trzanje očnog kapka – upravo to su fascikulacije, u konkretnom slučaju u očnim mišićima. Mišićni trzaji su bezazleni i nisu povezani sa uzrokovanjem ozbiljnih problema, ali pojedincima mogu narušiti kvalitetu života – pogotovo onima koji ih često proživljavaju.
Pročitajte više

Zašto „funkcionalna“ Yoga?

Zašto „funkcionalna“ Yoga?

By - Trening

Iako bi svaka yoga, odnosno yoga kao Yoga trebala biti funkcionalna, u današnje doba to dosta često nije slučaj. Pojedinac vrlo lako završi u pogrešnim rukama razno raznih kvazi-gurua, samoprozvanih yoga-terapeuta, „body & mind yoga healera“ i slično, te posljedično često završi sa ozljedama ili problemima, od mišićno-koštanog, preko živčanog sustava, hormonalnih poremećaja, pa do problema reproduktivnog sustava ili psihičkih poremećaja. A mnogi pak „yogofobi“ s druge strane jedva čekaju takve slučajeve da odmah objave u raznim vjerskim i sličnim portalima kako je yoga opasna i/ili povezana s đavoljim poslima.

No, šalu na stranu, dosadašnje znanstvene spoznaje o funkcioniranju čovjeka srećom su prilično obimne te ih je nužno uzeti u obzir i poštivati kod primjene ovako „drevnih“ sustava kao što je yoga. Funkcionalna yoga nije samo još jedan stil ili špranca yoge u nizu modernih izmišljotina. To je jednostavno ona yoga koja funkcionira za čovjeka koji ju konzumira. Yoga koja se prilagođava čovjeku, vremenu i prostoru u kojem živi, navikama kojima se bavi, životu kojeg živi, yoga koja kombinira tradicionalno i moderno, drevno i znanstveno. A zašto baš „funkcionalna“ yoga?

Pročitajte više

Prikaz slučaja: trzajna ozljeda vrata i tretman prema NKT protokolu

Prikaz slučaja: trzajna ozljeda vrata i tretman prema NKT protokolu

By - Prikaz slučaja

Trzajna ozljeda vrata je česta ozljeda u prometnim nesrećama, ali može se dogoditi i prilikom raznih sportskih aktivnosti ili padova. Prilikom trzajne ozljede dolazi do istegnuća vratnih mišića i živaca uz leđnu moždinu, a ponekada dolazi i do ozljede samih kralježaka, uključujući i diskove koji se nalaze između kralježaka. Terapija i pristup liječenju takve ozljede zavisi o stanju pacijenta, stupnju ozljede, starosti ozljede i mnogim drugim faktorima, a u sljedećem slučaju ću Vam prikazati kako sam prema NKT protokolu kod mlađeg pacijenta tretirao trzajnu ozljedu vrata.
Pročitajte više

Trudnoća – idealno vrijeme za uvođenje zdravog životnog stila

Trudnoća – idealno vrijeme za uvođenje zdravog životnog stila

By - Trening

Trudnoća je jedinstveno fiziološko razdoblje prilagodbe majčinog tijela, a uspješna prilagodba daje dugoročne posljedice za zdravlje djeteta. Kardiovaskularni trening tijekom trudnoće omogućuje veću energetsku rezervu i omogućava trudnici da se lakše nosi sa zadacima svakodnevnog života.
Pročitajte više

Što su to fascije i kako ih manipulirati?

Što su to fascije i kako ih manipulirati?

By - Fascije,Manualne tehnike,Specijalne fizioterapijske tehnike

Ako se pokušavate riješiti boli sigurno ste se u posljednje vrijeme susreli sa nazivom fascija. Fascija nije novo otkriće, ali tretmani na fasciji odnedavno postaju sve popularniji i nalaze široku primjenu u procesu rehabilitacije. Postoje razni tretmani i načini rada na fascijama, a u zadnjih godinu dana smo u Body Balance centru počeli primjenjivati jednu vrlo efikasnu tehniku – fascijalne manipulacije! Tehniku smo primjenjivali kod raznih dijagnoza i došli do zbilja zapanjujućih rezultata u svega par tretmana.
Pročitajte više

Yumeiho – vraćanje samom sebi

Yumeiho – vraćanje samom sebi

By - Manualne tehnike,Specijalne fizioterapijske tehnike

Kako bi Vam mogao dočarati sve dobrobiti Yumeiho terapije, potrebno je za početak definirati što je točno Yumeiho i koje je uopće značenje ove “egzotične” riječi. Yumeiho je spoj moderog i tradicionalnog. Istoka i zapada. Materije i energije. Kotsuban Yumeiho (“Kotsuban”- zdjelica ; “Yu”- pokrenuti, povećati ; “Mei” – životna energija “Ho”- tehnika)

Pročitajte više

Prikaz slučaja: sindrom piriformisa

Prikaz slučaja: sindrom piriformisa

By - Fascije,Manualne tehnike,Prikaz slučaja,Specijalne fizioterapijske tehnike

Klijent dolazi u naš centar sa bolovima u lumbalnom dijelu kalježnice sa širenjem duž lijeve noge do gležnja koji traju oko 5 dana. Osjeća tupi pritisak u kralježnici i bol u zglobu kuka koja se pojačava tijekom noći. Vizualno analognom skalom procjenjuje bol na 7/10, Slump test pozitivan na 45º, Single raise test pozitivan na 40º. Opseg pokreta unutarnje rotacije je 10º.
Pročitajte više

Ožiljci

Ožiljci

By - Manualne tehnike,Specijalne fizioterapijske tehnike

Dok čitate ovaj tekst osvijestite položaj Vaših ruku i nogu bez da pogledate u njih, osvijestite položaj trupa i glave. Znate li gdje se točno nalaze u prostoru? Jeste li ikada razmišljali kako znate točan položaj svojih udova bez da imate vizualnu informaciju? Od kuda dolaze te informacije u Vaš mozak?

Pročitajte više