LJETNA AKCIJA !!!

NEKA VAM LJETO BUDE BEZBRIŽNO UZ NAŠU POSEBNU PONUDU

Zašto „funkcionalna“ Yoga?

Zašto „funkcionalna“ Yoga?

By - Trening

Iako bi svaka yoga, odnosno yoga kao Yoga trebala biti funkcionalna, u današnje doba to dosta često nije slučaj. Pojedinac vrlo lako završi u pogrešnim rukama razno raznih kvazi-gurua, samoprozvanih yoga-terapeuta, „body & mind yoga healera“ i slično, te posljedično često završi sa ozljedama ili problemima, od mišićno-koštanog, preko živčanog sustava, hormonalnih poremećaja, pa do problema reproduktivnog sustava ili psihičkih poremećaja. A mnogi pak „yogofobi“ s druge strane jedva čekaju takve slučajeve da odmah objave u raznim vjerskim i sličnim portalima kako je yoga opasna i/ili povezana s đavoljim poslima.

No, šalu na stranu, dosadašnje znanstvene spoznaje o funkcioniranju čovjeka srećom su prilično obimne te ih je nužno uzeti u obzir i poštivati kod primjene ovako „drevnih“ sustava kao što je yoga. Funkcionalna yoga nije samo još jedan stil ili špranca yoge u nizu modernih izmišljotina. To je jednostavno ona yoga koja funkcionira za čovjeka koji ju konzumira. Yoga koja se prilagođava čovjeku, vremenu i prostoru u kojem živi, navikama kojima se bavi, životu kojeg živi, yoga koja kombinira tradicionalno i moderno, drevno i znanstveno. A zašto baš „funkcionalna“ yoga?

Pročitajte više

Prikaz slučaja: trzajna ozljeda vrata i tretman prema NKT protokolu

Prikaz slučaja: trzajna ozljeda vrata i tretman prema NKT protokolu

By - Prikaz slučaja

Trzajna ozljeda vrata je česta ozljeda u prometnim nesrećama, ali može se dogoditi i prilikom raznih sportskih aktivnosti ili padova. Prilikom trzajne ozljede dolazi do istegnuća vratnih mišića i živaca uz leđnu moždinu, a ponekada dolazi i do ozljede samih kralježaka, uključujući i diskove koji se nalaze između kralježaka. Terapija i pristup liječenju takve ozljede zavisi o stanju pacijenta, stupnju ozljede, starosti ozljede i mnogim drugim faktorima, a u sljedećem slučaju ću Vam prikazati kako sam prema NKT protokolu kod mlađeg pacijenta tretirao trzajnu ozljedu vrata.
Pročitajte više

Trudnoća – idealno vrijeme za uvođenje zdravog životnog stila

Trudnoća – idealno vrijeme za uvođenje zdravog životnog stila

By - Trening

Trudnoća je jedinstveno fiziološko razdoblje prilagodbe majčinog tijela, a uspješna prilagodba daje dugoročne posljedice za zdravlje djeteta. Kardiovaskularni trening tijekom trudnoće omogućuje veću energetsku rezervu i omogućava trudnici da se lakše nosi sa zadacima svakodnevnog života.
Pročitajte više

Što su to fascije i kako ih manipulirati?

Što su to fascije i kako ih manipulirati?

By - Fascije,Manualne tehnike,Specijalne fizioterapijske tehnike

Ako se pokušavate riješiti boli sigurno ste se u posljednje vrijeme susreli sa nazivom fascija. Fascija nije novo otkriće, ali tretmani na fasciji odnedavno postaju sve popularniji i nalaze široku primjenu u procesu rehabilitacije. Postoje razni tretmani i načini rada na fascijama, a u zadnjih godinu dana smo u Body Balance centru počeli primjenjivati jednu vrlo efikasnu tehniku – fascijalne manipulacije! Tehniku smo primjenjivali kod raznih dijagnoza i došli do zbilja zapanjujućih rezultata u svega par tretmana.
Pročitajte više

Yumeiho – vraćanje samom sebi

Yumeiho – vraćanje samom sebi

By - Manualne tehnike,Specijalne fizioterapijske tehnike

Kako bi Vam mogao dočarati sve dobrobiti Yumeiho terapije, potrebno je za početak definirati što je točno Yumeiho i koje je uopće značenje ove “egzotične” riječi. Yumeiho je spoj moderog i tradicionalnog. Istoka i zapada. Materije i energije. Kotsuban Yumeiho (“Kotsuban”- zdjelica ; “Yu”- pokrenuti, povećati ; “Mei” – životna energija “Ho”- tehnika)

Pročitajte više

Prikaz slučaja: sindrom piriformisa

Prikaz slučaja: sindrom piriformisa

By - Fascije,Manualne tehnike,Prikaz slučaja,Specijalne fizioterapijske tehnike

Klijent dolazi u naš centar sa bolovima u lumbalnom dijelu kalježnice sa širenjem duž lijeve noge do gležnja koji traju oko 5 dana. Osjeća tupi pritisak u kralježnici i bol u zglobu kuka koja se pojačava tijekom noći. Vizualno analognom skalom procjenjuje bol na 7/10, Slump test pozitivan na 45º, Single raise test pozitivan na 40º. Opseg pokreta unutarnje rotacije je 10º.
Pročitajte više

Ožiljci

Ožiljci

By - Manualne tehnike,Specijalne fizioterapijske tehnike

Dok čitate ovaj tekst osvijestite položaj Vaših ruku i nogu bez da pogledate u njih, osvijestite položaj trupa i glave. Znate li gdje se točno nalaze u prostoru? Jeste li ikada razmišljali kako znate točan položaj svojih udova bez da imate vizualnu informaciju? Od kuda dolaze te informacije u Vaš mozak?

Pročitajte više

Joga kao prevencija boli u leđima

Joga kao prevencija boli u leđima

By - Trening

Joga kao prevencija boli u leđima

Bol u leđima jedna je od najčešćih tegoba zbog koje ljudi traže pomoć svog liječnika. Iako joj uzroci mogu biti različiti, prikladna fizička aktivnost je jedan od glavnih koraka pri liječenju. Za mnoge, joga se pokazala kao efikasan i siguran način smanjivanja i prevencije boli u leđima i vratu.
Pročitajte više

Rehabilitacija nakon totalne endoproteze kuka

Rehabilitacija nakon totalne endoproteze kuka

By - Fizikalna terapija,Specijalne fizioterapijske tehnike

Ubrzani način života, smanjena mišićna aktivnost i nepravilna ishrana uzrokuju dugotrajna oštećenja svih zglobova. Poremećaji biomehaničkih odnosa u pravilnom radu zgloba kuka smanjuju pokretljivost osobe. Degenerativne promjene zglobne hrskavice koja zatim uzrokuje patološke promjene i na ostalim dijelovima zgloba (sinovijalna i fibrozna čahura, subhondralna kost) te se prije ili poslije očituje jakom boli i oštećenom funkcijom zgloba te dolazi do degenerativne artroze ili osteoartritisa koja je jedna od indikacija za ugradnju totalne endoproteze kuka.
Pročitajte više

Nemirne noge i krvožilni sustav

Nemirne noge i krvožilni sustav

By - Medicinska masaža

U srcu započinju i završavaju krvne žile. Između krvnih žila koje dovode i odvode krv iz srca, razlikujemo  žile velikog optoka (sistemskog krvotoka)  te žile malog optoka (plućnog krvotoka). Glavne žile velikog optoka jesu aorta, vena cava superior i vena cava inferior. U velikom optoku, arterija dovodi arterijsku krv do organa, prelazi u kapilarnu mrežu organa i vena te odvodi vensku krv natrag u srce.  Glavne žile malog optoka jesu trumcus pulmonalis odnosno desna i lijeva pulmonalna arterija, a.pulmonalis i venae pulmonales koje povezuju isključivo srce i pluća. U malom optoku arterija pulmonalis dovodi vensku krv do pluća, prelazi u kapilarnu mrežu u stijenci alveola i vena pulmonalis odvodi arterijsku krv natrag u srce. Arterija i vena pulmonalis su žile funkcionalnog optoka pluća.  Arterija dovodi krv s ugljičnim dioksidom sakupljenu iz cijelog organizma do alveola, a iz alveola krv bogatu kisikom preuzimaju vene.
Pročitajte više