Kako izliječiti teniski lakat?

BodyBalance > Kako izliječiti teniski lakat?

Imate bol u laktu s vanjske strane i kažu Vam da je to teniski lakat, a tenis niste nikada igrali?  Ne možete normalno podići šalicu kada pijete jutarnju kavu ili ne možete podići torbu/kofer kada idete na put jer ste pri tome osjetili bol u laktu?

Istina je, imate teniski lakat, ali to je uvriježeni naziv, točniji naziv bi bio lateralni epikondilitis lakta, i može se točno odrediti u kojim tetivama ili strukturama je Vaš problem!

Zanima li Vas što je Vaš problem i kako se liječi? Pročitajte u nastavku.

Što je lateralni epikondilitis (teniski lakat)?

Tendinitisi i tendinoze su upale vezivnog tkiva s mišića na kost. Točnije, dolazi do upale tetive samog mišića, najčešće uslijed prenaprezanja, točnije prekomjernog korištenja jedne skupine mišića što se manifestira kao bol u laktu.

 

Kod liječenja tendinitisa i tendinoza fizioterapija je vrlo učinkovita. Uzroci upala vezivnog tkiva s mišića na kost su različiti, a jedni od mogućih su:

 • prenaprezanje tetiva uslijed ponavljajućih pokreta
 • kalcifikati duž tetive na hvatištu
 • petni trn
 • sportovi s puno skakanja i trčanja
 • trčanje na tvrdim podlogama
 • nepravilno izvođenje sportskih tehnika (npr. teniski lakat)
 • dizanje utega u teretani koji su preteški i bez zagrijavanja
 • intenzivni treninzi i sportske pripreme
 • nedostatak potpunog oporavka
 • treninzi na niskim temperaturama
 • zadržavanje loše pozicije i alignmenta tijela
 • pretilost
 • smanjena pokretljivost susjednih zglobova (šaka, rame, torakalna kralježnica)

Koji su simptomi teniskog lakta?

 • bol s vanjske strane lakta prema podlaktici, koja se javlja prilikom aktivnosti i pokreta šake
 • bol u laktu tijekom noći
 • slabost mišića
 • utrnulost zone boli
 • napetost podlaktice i lakta

Kako prepoznati i dijagnosticirati teniski lakat?

Tendinitisi i tendinoze se mogu prepoznati po lokalnoj oteklini, crvenilu i povišenoj temperaturi; boli i osjetljivosti regije prilikom pokreta, jutarnja „ukočenost“ tetive ili bol tijekom noći nakon napornog dana, moguće su i krepitacije (pucketanja) u tetivi tijekom pokreta. Zato možemo reći da je teniski lakat vrsta tendinitisa i sindroma prenaprezanja izazvana iritacijom vezivnog tkiva (tetive) mišića ekstenzora ili fleksora šake koji se vežu na lakat.

Dijagnostika teniskog lakta se obavlja vrlo jednostavno i može se potvrditi specifičnim testovima koji provociraju bol koju osjećate i u aktivnostima svakodnevnog života. Jedan od najčešćih testova koje koristimo kod bolnog lakta su tzv. „brake testovi“ koji najčešće izazovu simptome i bol u laktu.

Također, možemo osjetiti napetost iznad lateralnog epikondila (to su „kvržice“ na nadlaktičnoj kosti s vanjske strane lakta, koje je lako osjetiti na dodir i najčešće su bolne kada je prisutna ozljeda teniskog lakta).

Kao dodatna objektivna dijagnostička metoda može se koristiti dijagnostički ultrazvuk, koji se najčešće koristi kod težih stanja ili sumnje na kalcifikate.

Kako izgleda liječenje teniskog lakta?

Fizioterapija je vrlo učinkovita u tretiranju teniskog lakta, a fizioterapeut će provesti odgovarajuću dijagnostiku nakon koje slijedi i specifičan tretman koji je prilagođen samom pacijentu te njegovim ciljevima, navikama i ostalim parametrima kojima ćemo za svakoga pacijenta napraviti individualizirani plan terapije, no generalno možemo reći da se kombinacija sljedećih tehnika i metoda pokazala veoma učinkovitom.

 • Manualne tehnike (Kaltenborn, Maitland, Cyriax)
 • Dry needling
 • INDIBA Activ  – terapija radiofrekvencijom
 • Terapija udarnim valom
 • High intensity laser – HILT laser
 • Game ready
 • Ciljane vježbe
 • Kinesio tape
 • Tehnike rada na fasciji
 • Primjena konvencionalnih fizioterapijskih proceduru

Valja napomenuti da ne koristimo sve metode kod svakog pacijenta te da je pristup liječenju isključivo individualan i određuje se na inicijalnom pregledu te ovisi o mnogo faktora.

Najbolje vježbe za teniski lakat

Odmah u startu treba reći da najbolje vježbe za neku problematiku ne postoje! Najbolja vježba je ona koja pacijentu daje najbolje rezultate i koja odrađuje svoju funkciju i cilj. No, istraživanja su pokazala da odličan učinak za tretman teniskog lakta imaju ekscentrične vježbe zato jer se ekstenzori šake istovremeno istežu i jačaju (Institute for Quality and Efficiency in Health Care, 2018).

Vježbe su dozirane i mogu se početi izvoditi čim bol dozvoli, te je važno da se izvode pravilno i dozirano jer u suprotnom se simptomi mogu pogoršati. Stoga je takav tip vježbi baza u našim programima za teniski lakat iako i ovdje treba napomenuti da za svakog pacijenta radimo individualizirani plan vježbi.

Zanimljivosti i činjenice o teniskom laktu

Gotovo identična dijagnoza teniskom laktu zove se golferski lakat odnosno medijalni epikondilitis i javlja se s unutarnje strane lakta te u principu sve što vrijedi za teniski lakat, vrijedi i za golferski lakat, razlika je samo u mjestu u kojem se manifestira bol.

Najčešće zahvaćena ruka je ona dominantna s udjelom od 1% do 3% u generalnoj populaciji, ali se pojavnost znatno povećava do 19% u dobi 30-60 godina i čini se da je ozbiljniji i češći kod žena. (E. Allander, 1974.; B. Vicenzino, 1996.).

Teniski/golferski lakat najčešće izazivaju ponavljajući pokreti karakteristični za sportove poput tenisa ili golfa i ostalih srodnih sportova, mačevanje i dizanje utega te napeti mišići i loša tehnika izvedbe pokreta.

Također, često ove dijagnoze imaju stolari, slikari, osobe koje se bave pletenjem, fizički radnici. Na primjer kod montera namještaja koji često koristi odvijač ili kod soboslikara koji često koriste „gletaricu“ i držače za valjak, pojačani su pokreti šake i zahtjevaju u isto vrijeme stisak i stabilizaciju samog ručnog zgloba, ti mišići polaze od lakta i konstantom jakom iritacijom na hvatište mišića dolazi do teniskog ili golferskog lakta.

Zanimljivost je da profesionalni tenisači i golferi često nemaju sindrom teniskog/golferskog lakta, već uglavnom rekreativci koji nemaju dovoljno pripreme i zagrijavanja mišićnog tkiva za napore kao profesionalci.

Uspjeh liječenja teniskog lakta

U prošloj godini (2021.) u našoj poliklinici imali smo ukupno 107 pacijenta s teniskim/golferskim laktom od kojih je njih 93 mjesec dana nakon zadnje odrađene terapije javilo da  nemaju više nikakve smetnje i probleme u obavljanju svakodnevnih poslova. Od 107 pacijenata njih 106 (99%) je nakon zadnje odrađene terapije osjećalo poboljšanje, a samo kod jednog pacijenta nismo uočili nikakav značajan pomak.

Stoga iz vlastitog iskustva možemo reći da je primjenom naših metoda fizioterapije i liječenjem u našoj poliklinici uspjeh liječenja ove problematike čak 86%.

Prvi korak ka tome je detaljna dijagnostika i rezervacija termina za fizioterapeutski pregled na kojem ćemo u obzir uzeti sve bitne parametre i zajedno dogovoriti modalitet terapije koji je u datom trenutku najbolji za Vas i zdravlje Vašeg lakta.

Domagoj Rezo, bacc.physioth.

NARUČI SE NA PREGLED

Reference:

 1. Viswas R., Ramachandran R., and Korde Anantkumar P, Comparison of Effectiveness

of Supervised Exercise Program and Cyriax Physiotherapy in Patients with Tennis

Elbow(Lateral Epicondylitis): A Randomized Clinical Trial, The Scientific World Journal, 2012, 1-8

 1. E. Allander, “Prevalence, incidence, and remission rates of some common rheumatic

diseases or syndromes,” Scandinavian Journal of Rheumatology, vol. 3, no. 3, pp.

145–153, 1974.

 1. B. Vicenzino and A. Wright, “Lateral epicondylalgia. I. A review of epidemiology,

pathophysioogy, aetiology and natural history,” Physical Therapy Reviews, vol. 1, pp.

23–34, 1996.

 1. D. M. Bosworth, “The role of the orbicular ligament in tennis elbow,” The Journal of

Bone and Joint Surgery, vol. 37, no. 3, pp. 527–533, 1955.

 1. J. H. Cyriax, “The pathology and treatment of tennis elbow,” The Journal of Bone and

Joint Surgery, vol. 18, pp. 921–940, 1936.

 1. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG).The

treatment options for tennis elbow and golfer’s elbow.

InformedHealth.org [Internet], 2018.

 1. The effect of dry needling of trigger points in forearm’s extensor muscles on the grip force,

pain and function of athletes with chronic tennis elbow Journal of Rehabilitation Sciences &

Research, (DOI): 10.30476/jrsr.2019.44736, Zahra Etminan؛ Mohsen Razeghi email orcid ؛

Farahnaz Ghafarinejad, 2019.

 1. Effectiveness of Kinesiotaping along with Conventional Physiotherapy for Patients with

Tennis Elbow Sonam Bhambhani1 , Mahesh Mitra2 , Amrit Kaur 3 1 BPTh, 2 Principal, 3

Associate Professor, NDMVP College of Physiotherapy, Nashik,DOI Number: 10.5958/0973-

5674.2016.00076.9

 

 

Radno vrijeme
 • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj