Kompletna dekongestivna fizioterapija limfedema

BodyBalance > Kompletna dekongestivna fizioterapija limfedema

Limfedem je prekomjerno nakupljanje tekućine bogate proteinima u međustaničnom prostoru i najčešće zahvaća jedan ili više dijelova tijela, najčešće ekstremiteta. Također se može javiti i na trupu, licu ili genitalijama. Limfedem uzrokuje kroničnu upalu i fibrozu zahvaćenog tkiva. Ako se ne liječi limfedem može uzrokovati otvrdnuća zahvaćenog tkiva što dovodi do propadanja vezivnog tkiva, zadebljanja tkiva i ožiljaka i pojave infekcija.

Zašto je važan limfni sustav?

Limfni sustav se sastoji od limfnih žila i limfnih organa (limfni čvorovi, timus, slezena, tonzile, Peyerove pločice). Limfni sustav ima bitnu ulogu jer prenosi limfnu tekućinu bogatu vodom, proteinima i štetnim tvarima iz međustaničnog prostora preko limfnih žila do limfnih čvorova gdje se limfa razgrađuje i uništavaju se mikroorganizmi. Limfni sustav pomaže održavati ravnotežu tekućina u organizmu, upija i prenosi prehrambene masnoće i otpadne tvari iz tkiva te služi za obranu organizma od infekcija i bolesti.

Limfedem

Kako nastaje limfedem?

Limfedem je rezultat preopterećenja limfnog sustava kada volumen limfe prelazi kapacitet transporta limfe uslijed blokade limfnog povratka. U međustaničnom prostoru dolazi do nakupljanja visoke koncentracije proteina i vode i javlja se kronična upala i zadebljanje potkožnog tkiva. Do blokade limfnog toka dolazi zbog karcinomakirurških zahvatatraumaterapije zračenjeminfekcijeožiljkastog tkivaa uzrok može biti i parazit filariasisa.

Klinička slika limfedema

Kod limfedema se javlja otok, osjećaj punoće i težine, zategnutost i smanjen je opseg pokreta u zglobu, prisutna je nelagoda ili bol, kao i senzacija peckanja ili bockanja u zahvaćenom dijelu. Koža je toplija i crvenija. Kod težih slučajeva dolazi do zadebljanja i otvrdnuća tkiva i pojave upala i infekcije kože i potkožnog tkiva, a ponekad i mišića.

Podjela limfedema

Limfedem dijelimo na primarni i sekundarni.

Primarni limfedem predstavlja abnormalni razvoj limfnog sustava (aplazija, hipoplazija, hiperplazija ili fibroza ingvinalnih čvorova). Javlja se pri rođenju ili kasnije tijekom života bez jasnih uzroka. Češće se javlja kod žena i najčešće na donjim ekstremitetima unilateralno ili bilateralno.

Sekundarni limfedem predstavlja stečeno oštećenje limfnog sustava. Češći je nego primarni limfedem i može se javiti nakon kirurških zahvata, ozljeda, ožiljaka, traume, karcinoma i terapije zračenjem, kod kronične venske insuficijencije, debljine ili kod kronične infekcije limfnog sustava.

Uzrok može biti i ubod komarca koji prenose parazite filarije.

Stadiji limfedema

0. stadij – ili stadij latencije. Nema vidljivog edema iako postoje subjektivne tegobe i smanjen je transportni kapacitet limfnog sustava. Takvo stanje može potrajati mjesecima i godinama prije nego edem postane vidljiv.

1. stadij – ili reverzibilni limfedem. Blagi limfedem, nakon pritiska ostaju udubljenja, a elevacijom se limfedem smanjuje.

2. stadij – ili ireverzibilni limfedem. Umjeren limfedem, prilikom izvođenja testa pritiska udubljenja su teže izvediva, dolazi do propadanja vezivnog tkiva (fibroza)

3. stadij – ili limfostatička elefantijaza. Veoma izražen limfedem, nakon pritiska nemoguće dobiti udubljenja, javljaju se fibroze i skleroze tkiva (čvrsta otvrdnuća), a na koži se javljaju promjene kao što su papilomi, hiperkeratoze, infekcije kože i noktiju.

Stadij limfedema
Stadij limfedema

Dijagnostika limfedema

Dijagnoza se postavlja na temelju anamnestičkih podataka i pregleda bolesnika. Potrebno je procijeniti proksimalnu ili distalnu prisutnost limfedema, stanje kože i promjene na koži i noktima, temperaturu kože, osjet, Stemmerov znak i bol ili nelagodu u zahvaćenom području. Provode se i mjere obujma ekstremiteta koje služe za utvrđivanje razlike obujma između ekstremiteta zahvaćenog limfedemom i zdravog ekstremiteta, ali i za evaluaciju stanja prije, tijekom i nakon tretiranja limfedema. Od dijagnostičkih testova upotrebljava se CT, MR, limfografija, doppler vena, indirektna limfografija, fluorescentna mikrolimfografija, limfoscintigrafija.

Limfedem-noga

Liječenje limfedema

 • Liječenje limfedema je konzervativno i operativno.
 • Konzervativno liječenje se sastoji od primjene kompletne dekongestivne fizioterapije limfedema.

Kompletna dekongestivna fizioterapija limfedema (KDT) uključuje niz postupaka:

 • Manualna limfna drenaža
 • Kompresivno bandažiranje
 • Kineziterapija
 • Njega kože
 • Edukacija pacijenta

Provodi se u dvije faze. U prvoj fazi terapija se provodi svakodnevno i sastoji se od manualne limfne drenažekompresivnog bandažiranjakineziterapijenjege kože i edukacije pacijenta. U drugoj fazi terapiju sprovodi sam pacijent. Sastoji se od nošenja kompresivne odjeće tijekom dana i kompresivnog bandažiranja tijekom noćinjege kožesvakodnevne kineziterapije te odlaska na manualne limfne drenaže ukoliko je potrebno kao i na redovite kontrole.

Budući da se proteini nakupljeni u međustaničnom prostoru ponašaju kao strana tijela i uzrokuju kroničnu upalu, tretmanom limfedema potrebno ih je ukloniti.

Cilj kompletne dekongestivne fizioterapije limfedema je smanjenje volumena limfedema i sprječavanje ponovnog nakupljanja limfe i proteina, kao i sprječavanje infekcija i komplikacija. Primjenom kompletne dekongestivne terapije povećava se transport limfe, stvaraju se novi putevi za limfnu drenažu, razbijaju se kolagena vlakna i povećava se aktivnost makrofaga.

Manualna limfna drenaža

Manualna limfna drenaža je tehnika koju koristimo da bi uspostavili ravnotežu između tekućina u organizmu i poboljšali aktivnost limfnog sustava. Kod liječenja limfedema koristi se limfna dekompresivna drenaža koja preusmjerava limfni tok okolnim putem. Obuhvaća specijalne pokrete za pražnjenje limfe na ne-edematoznim kvadrantima trupa koji graniče s kvadrantima trupa s edematoznim ekstremitetom, nakon čega se drenira edematozni kvadrant trupa. Na taj se način limfa preusmjerava prema zdravim i funkcionalnim limfnim čvorovima preko limfolimfatičnih anastomoza na okomitim i transverzalnim limfnim međama na trupu. Edematozni ekstremiteti se dreniraju nakon drenaže trupa.

Kompresivno bandažiranje

Nakon manualne limfne drenaže slijedi bandažiranje zahvaćenog ekstremiteta i na taj način se održava postignuta dekongestija, sprječava se ponovno punjenje zahvaćenog ekstremiteta, razgrađuju naslage ožiljkastog i vezivnog tkiva i olakšava izvođenje terapijskih vježbi. Za bandažiranje se upotrebljavaju višeslojni kratkoelastični bandažni zavoji i kompresivni dijelovi odjeće. Bandaža smanjuje količinu limfe tako što povećava efikasnost mišićne pumpe, prevenira istezanje kože i služi kao zaštita ekstremiteta od ozljede i infekcije. Bandaža se postavlja nakon manualne limfne drenaže i u prvoj fazi liječenja nosi se do sljedećeg tretmana manualne limfne drenaže. U drugoj fazi liječenja, kada se postigne normalna ili približno normalna veličina ekstremiteta, preporučuje se nošenje elastičnih čarapa ili rukavica preko dana, a po noći kompresivna bandaža. Bandaža mora biti pravilno postavljena i to na način da ne remeti cirkulaciju. Ne smije uzrokovati bol, trnjenje, bockanje ili promjenu boje kože prstiju.

Apsolutne kontraindikacije za bandažu:

bolesti arterija, srčani i bubrežni edemi, akutne infekcije (cellulitis, erysipelas), maligni limfedem, spasticitet mišića

Relativne kontraindikacije:

regulirana hipertenzija, koronarna bolest, srčane aritmije, pareze i paralize, šećerna bolest, bronhialna astma, godine starosti

Kineziterapija

Kod liječenja limfedema preporučuje se terapijsko vježbanje i elevacija bandažiranog ekstremiteta. Vježbe aktiviraju sve mišićne skupine i zglobove i povećavaju tok limfe i venske cirkulacije. Elevacija ekstremiteta snižava količinu stvorene limfe i smanjuje tkivno naprezanje. Izvode se vježbe mobilnosti, vježbe snage i istezanja uz dijafragmalno disanje. Vježbe se sastoje od ritmičkog izvođenja fleksije i ekstenzije ekstremiteta i kružnih pokreta u zglobovima u ležećem ili stojećem položaju bez zamaranja pacijenta. Izvode se 1-2 puta na dan po 30 min, bez opterećenja i polako.

Njega kože

Pedantna osobna higijena je neophodna radi prevencije i eliminacije bakterijskog i gljivičnost rasta koji mogu dovesti do ponovnih ataka celulitisa i limfangitisa. Potreban je stalni nadzor i higijena interdigitalnih prostora i kožnih nabora jer su upravo ta područja izrazito povoljna za razvoj mikotične i erizipeloidne infekcije. Čak i mala ozljeda kože može biti mjesto ulaska mikroorganizama. Potrebno je educirati pacijenta i kontrolirati primjenu uputa. Kožu treba njegovati losionima niže pH vrijednosti ( 5-5,5) prije postavljanja bandaže i nakon skidanja. Ukoliko dođe do infekcije, obavezno se treba obratiti liječniku već kod prvog znaka infekcije i započeti terapiju antibioticima te se prekidaju postupci KDT i preporučuje se da ekstremitet miruje uz elevaciju.

Edukacija pacijenta

Veoma je važno educirati pacijenta o svim postupcima KDT i njihovoj važnosti. Prevencija je od posebnog značaja jer se na taj način sprječava ili odlaže pojava limfedema i poboljšava kvalitetu pacijentova života.

grudnaproteza
Grudna proteza

Pacijenta treba educirati:

 • o njezi kože i noktiju i o sprječavanju nastanka infekcije
 • o samobandažiranju i samodrenaži
 • o oblačenju,skidanju i održavanju kompresivne odjeće i proteza
 • o pravilnom i svakodnevnom izvođenju vježbi
 • o načinu prehrane
 • o odabiru odjeće i donjeg rublja
 • o kućanskim poslovima
 • o medicinskim postupcima i načinu provođenja postupka
 • o postupcima na putovanjima
 • o aktivnostima
 • o položajima kod odmaranja

Važno je dolaziti na redovite kontrole i tretmane KDT.

Izvor:
Manualna limfna drenaža; Mira Biondić, bacc.ft, cert. limfoterapeut
Kompletna dekongestivna fizioterapija limfedema; Mira Biondić, bacc.ft, cert. limfoterapeut

Autor članka

Radno vrijeme
 • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj