Što su fascije?

BodyBalance > Što su fascije?

Fascija je tanka ovojnica koja prožima cijelo naše tijelo. U početku našeg embrionalnog razvoja, u oplođenom jajašcu se razvijaju tzv. zametni listići koji formiraju endoderm, mezoderm i ektoderm. Ti zametni listići su zapravo fascije iz kojih se kasnije razvijaju svi sustavi ljudskog tijela (mišićno-koštani, živčani, krvožilni, dišni, unutarnji organi, koža..).

Po tome zaključujemo da je fascija prisutna na samom početku nastajanja svakog ljudskog bića. Na isti način se razvija i organizam životinje. Fascija je tkivo koje nema početnu ili krajnju točku. Ona je osnovno građevno tkivo koje prožima sva tkiva u našem organizmu i obavija svako pojedino tkivo kao vrećica.  Tako fascija povezuje sve dijelove našeg tijela u jedan cjeloviti sustav, pa je primjerice mali prst na nozi povezan s očnim kapkom.

Fascija je građena od nekoliko slojeva. Između svakog sloja nalazi se tekućina koja omogućuje da slojevi fascije međusobno glatko klize. Cijeli život naše tijelo je u pokretu pa čak i kada mirujemo naše tijelo se giba. Naši organi se pomiču i rade, naše srce radi, naša pluća rade. Prilikom hodanja naši bubrezi se pomiču i do 4 cm gore-dolje. Pomicanjem jednog organa automatski se pomiču i susjedni organi, a ti susjedni organi pak pomiču one iduće i tako se cijelo tijelo giba.

Uloga fascije je višestruka:

  • Ona omogućuje da se svaki organ u svakom trenu nalazi na točno za njega predviđenom mjestu. Zato se kako god mi hodamo, trčimo, padamo, skačemo ili bilo što drugo, naši organi uvijek nalaze na istom mjestu ali međusobno klize.
  • Ona ima protektivnu ulogu. Kada se organi ne bi nimalo pomicali lijevo-desno, gore-dolje ili naprijed natrag i najmanja fizička trauma bi mogla biti pogubna. Fascija ”pohranjuje” fizičke traume. Svaki udarac, svaka posjekotina, svaka operacija, koliko god ona stara bila, uzrokuje ožiljke na fascijama. Kod lakših trauma dolazi do gubitka vode između slojeva fascija i oni više ne mogu adekvatno klizati.  Samim time ponovo možemo zaključiti da će se dogoditi lančana reakcija koja će pomalo blokirati pokret i drugih dijelova tijela. Zbog toga npr. uganuće gležnja ili lom kostiju na stopalu može uzrokovati (ako se adekvatno ne tretira), primjerice, bol u leđima.  Naravno, neće svaka trauma uzrokovati posljedice. Tijelo je najsavršeniji stroj i ono će kompenzirati na način da će drugim putem pokušati izvesti pokret. Posljedice ovise o tome koliko je velika trauma. Da li  je određenoj traumi prethodilo još trauma, hoće li se na traumu nadovezati još novih, itd.

Operacijski rez uzrokuje stvaranje kolagenog tkiva. Kolageno tkivo je neelastično i ne dopušta pokret, stoga je potrebno nakon operacije raditi tretman ožiljka kako bi se pokret oslobodio i prevenirala bol (primjer – kod određenog broja žena, nakon carskog reza znaju se javiti konstantni bolovi donjeg djela leđa koji nikako ne popuštaju – tretman ožiljka može biti rješenje). Nikako ne preporučujem operativno ”rješavanje” priraslica u ožiljku. Svaki novi rez može uzrokovati novo nagomilavanje kolagena te se ubrzo nađete u začaranom krugu.

Fascija pohranjuje emocije. Svi znamo da se, kada smo pod stresom, javljaju velike napetosti područja ramena, vrata, glavobolje, ali i smetnje s probavom, bolovi u želucu i slično. Upravo to je ”pohranjivanje” stresa. Nagomilavanje stresa uzrokuje razne bolesti, a ponekad i gore stvari. Tretmanom fascija pomaže se kod oslobađanja tih stresova iz tijela. Uz to, apsolutno je preporučljivo pronaći ”ispušni ventil”. To može biti bilo što. Od slušanja muzike, bavljenja sportom, putovanja itd.

Na našim prostorima rad na fasciji je manje zastupljen i slabije priznat nego u ostalim državama EU, te SAD-a i Australije, iako je znanstveno dokazana uloga fascije i učinkovitost određenih tehnika.

Postoji više tehnika u fizioterapiji koje se  ciljano bave radom fascija. To su Osteopatija, Myofascial release technique by John F. Barnes, Anatomy Trains by Tom Myers, Fascial Abrasion Technique (FAT tools), Emmet tehnika, Bowen tehnika, itd.

Rad na fasciji je holistički pristup tijelu. To znači da se radi na cijelom tijelu, pa čak i emocijama, a ne samo na određenim bolnim područjima.  Razne tehnike rada na fasciji uključuju pregled (dijagnostiku problema i uzroka problema) te sami tretman fascija i dovođenje čitavog tijela u BALANS.

Podijelite:

Autor članka

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj