Što su to fascije i kako ih manipulirati?

BodyBalance > Što su to fascije i kako ih manipulirati?

Ako se pokušavate riješiti boli sigurno ste se u posljednje vrijeme susreli s nazivom fascija. Fascija nije novo otkriće, ali tretmani na fasciji odnedavno postaju sve popularniji i nalaze široku primjenu u procesu rehabilitacije. Postoje razni tretmani i načini rada na fascijama, a u zadnjih godinu dana smo u Body Balance centru počeli primjenjivati jednu vrlo efikasnu tehniku – fascijalne manipulacije! Tehniku smo primjenjivali kod raznih dijagnoza i došli do zbilja zapanjujućih rezultata u svega par tretmana.

Što je uopće fascija?

Fascija je ovojnica od elastičnog vezivnog tkiva koje obavija cijelo tijelo – mišiće (duboka fascija) i unutarnje organe (visceralna fascija). Ona omogućuje klizanje između slojeva tkiva te prenosi sile koje se stvaraju u tijelu. Duboka fascija je bogato opskrbljena krvnim žilama i završecima živaca, raznim receptorima za osjet boli i pritiska. Problem nastaje kada dođe do denzifikacije, odnosno sljepljivanja slojeva fascije što onemogućuje adekvatno klizanje mišićnih vlakana te nastaje poremećaj obrasca pokreta s posljedičnom pojavom boli i ograničenja funkcije.

Fascije

Fascijalna manipulacija je metoda manualne terapije kojom se tretira duboka fascija.

Pregled uključuje identifikaciju bolnih pokreta i lokalizaciju specifičnih točaka fascije koje su povezane s uzrokom bola ili ograničenja pokreta.

Na taj način utvrđuje se tretman koji je individualiziran i specifičan za svakog klijenta i njegove tegobe.

Dubokom frikcijskom masažom specifične točke fascije postiže se bolje klizanje između slojeva fascije i smanjenje tenzije te posljedične relaksacije mišićnih vlakana. Pronalaskom i manipulacijom točke moguće je ponovno uspostaviti pravilan obrazac pokreta i ukloniti bol. Može se raditi na udaljenim točkama što omogućuje tretiranje i u ranim, akutnim fazama kada je tkivo upaljeno. Na taj način radi se na opuštanju cijele fascijalne linije što dovodi i do smanjenja tenzije na bolnom mjestu.

Često je izvor boli i disfunkcije u dubokoj fasciji te se pronalaskom točnog izvora, odnosno točke, problem može u potpunosti riješiti. Broj tretmana ovisi o tome koliko je fascija “slijepljena” te duljini trajanja simptoma.

Indikacije:

  • bolna stanja kralježnice
  • glavobolje
  • sindromi prenaprezanja
  • bolovi nakon ozljeda mišićno-koštanog sustava

Fascije

Fascije

Fascije

Autor članka

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj