Zašto je važan Formetric? (dio 2)

BodyBalance > Zašto je važan Formetric? (dio 2)

Klijent dolazi u naš centar radi bolova u lumbosakralnom dijelu kralježnice i bolova u koljenima. Budući da na poslu sjedi i do 10 sati, osjeća bol u vratnom i prsnom dijelu kralježnice. Prilikom fizioterapijskog pregleda u veljači 2016. zabilježena su sljedeća odstupanja u držanju tijela: glava je u protrakciji, ramena su u protrakciji, vidljiva je izražena prsna (torakalna) kifoza koja se manifestira i kao gornja lumbalna kifoza te je izražena i donja lumbalna alordoza.

Sve je to još dodatno potvrđeno snimanjem na Formetric 3D/4D dijagnostičkom uređaju. Formetric 3D/4D pokazuje i povećanu površinsku rotaciju trupa te lateralnu devijaciju trupa. Napravljena su i mjerenja gibljivosti kralježnice (Indeks sagitalne gibljivosti kralježnice) koja pokazuju ograničenu gibljivost kralježnice u cervikalnom, prsnom i slabinskom dijelu kralježnice. Nakon pregleda napravljen je plan i program prve faze terapije koji uključuje ciljane vježbe istezanja za korekciju torakalne kifoze.

Formetric usporedba

U lipnju 2016. ponovljeno je snimanje na Formetric 3D/4D uređaju kao i fizioterapijski kontrolni pregled nakon što je klijent odradio ciljane vježbe u trajanju mjesec i pol dana. Glava je u franfurtskoj liniji- zamišljena vertikalna linija koja spaja uho, rame i kuk i pada malo ispred stopala, torakalna kifoza je kraća i u granicama normale te je povećan kut lumbalne lordoze. Smanjena je i površinska rotacija trupa kao i lateralna devijacija trupa. Mjerenjem gibljivosti kralježnice ustanovljeno je povećanje gibljivosti kralježnice u vratnom, prsnom i slabinskom dijelu zbog oslobađanja fasetnih zglobova koje omogućuje bolju pokretljivost zglobova kralježnice.

Sada slijedi druga faza terapije koja uključuje ciljane vježbe jačanja određenih neaktivnih mišića leđa kako bi dobili uspravniju posturu, spriječili daljnju progresiju kifozacije i samim time spriječili daljnji razvoj artrotskih promjena kralježnice i bolove. Također uključuje i ciljane vježbe istezanja i jačanja određenih mišića da bi se povećao kut lordoze.

Formetric projekcija
Lateralna i frontalna projekcija te rotacija površine. Crvena linija predstavlja stanje prije, a plava linija predstavlja stanje poslije.
Formetric usporedba
Crvenom bojom označene su vrijednosti prije prve faze terapije, a plavom bojom vrijednosti nakon prve faze. U svim parametrima se vidi značajna razlika.
Podijelite:

Autor članka

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj