Zašto je važan Formetric? (dio 1)

BodyBalance > Zašto je važan Formetric? (dio 1)

Formetric je uređaj koji nam objektivno prikazuje niz raznih parametara vezanih uz kralježnicu i stopala. Dobivene snimke  prikazuju nedostatke u držanju poput skoliozekifozelordoze te nam pokazuju spinalnu rotacijunagib zdjelice i blokade segmenata. Također, iz snimaka i analitičkih parametara možemo uočiti sve asimetrije u kretanju te probleme sa stopalima i poremećaje hoda.  U sljedećem primjeru ćemo objasniti kako smo putem Formetrica dobili potvrdu da je naša pacijentica uz pridržavanje svih uputa i redovito vježbanje napravila značajan i pozitivan pomak u svojoj posturi.

Formetric usporedba

Interpretacija rezultata skeniranja kralježnice

29.3.2016. Desni sakroiliakalni zglob viši, veliki disbalans trupa, zdjelica u rotaciji i pojačanom prednjem tiltu, hiperlordoza lumbalno te pojačana torakalna kifoza.

Osoba je educirana vježbama za derotaciju skolioze, te se nakon 2 mjeseca javila na kontrolu.

31.5.2016. Disbalans trupa se izrazito smanjio, smanjila se torzija zdjelice, smanjila se rotacija trupa, smanjila se lateralna devijacija trupa, smanjila se torakalna kifoza, te lumbalna lordoza.

Interpretacija rezultata skeniranja stopala

usporedba stopala formetric

29.3.2016. Na platformi za snimanje stopala nalazimo također velike disbalanse. Stopala imaju široku bazu oslonca te su zarotirana prema van, a lijevim stopalom se više oslanja.

31.5.2016. Stopala su manje rotirana, stabilnija je na manjoj bazi oslonca.

Na prvoj snimci se vidi rotacija desnog stopala od 6.8 stupnjeva , te lijevog od 4.8 stupnjeva. Na drugoj snimci 2.4 stupnja desno, te 2 stupnja lijevo. U 2 mjeseca osoba je aktivnim radom na vlastitom tijelu korigirala posturu, položaj stopala te bazu oslonca!

formetric usporedba

Prije (29.3.2016.)
Poslije (31.5.2016.)
Razlika
Inklinacija trupa45,8 mm 23,8mm 22
disbalans trupa 23 mm lijevo 6mm lijevo 17
tilt zdjelice 6mm desno 6mm desno 0
torzija zdjelice 8 stupnjeva desno 4 stupnja desno 4
kut kifoze59,4 stupnjeva52,6 stupnja 6,8 
kut lordoze 54,4 stupnja 52,9 stupnja 1,5
površinska rotacija 14,1 stupanj 8,5 stupnjeva 5,6
lateralna devijacija 8,8mm 9,2 mm 2,4 
Formetric
projekcije za formetric

U frontalnoj projekciji vidimo da se pozicija kralježnice približila središnjoj liniji što je naš cilj. Crvena istočkana linija prikazuje prvo snimanje, a plava pokazuje drugo. Također smanjio se desni Lorentzov trokut što nam je još jedan pokazatelj napretka, ali i subjektivni osjećaj klijentice da ima bolje držanje!

Podijelite:

Autor članka

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj