Bol u koljenu (120 najčešćih bolnih stanja koljena)

BodyBalance > Bol u koljenu (120 najčešćih bolnih stanja koljena)

Gotovo da ne postoji osoba koja do svoje 30te godine života barem jednom nije iskusila neku vrstu boli u koljenu. Zašto je tomu tako? Koljeno je najveći zglob u ljudskom tijelu, anatomija koljenskog zgloba je vrlo kompleksna a njegova građa čini ga najkompliciranijim zglobom u ljudskom tijelu. Sam zglob je veoma pokretljiv te nam omogućuje savijanje i pružanje (fleksiju i ekstenziju) te vanjsku i unutarnju rotaciju te upravo zbog toga su ozljede koljenja vrlo česte kako kod sportaša tako i kod generalne javnosti.

Ne prođe dan u tjednu da nam u polikliniku ne dođe barem jedan pacijent koji osjeća bol / nelagodu u koljenu. Neki ljudi nam poprilično jasno mogu definirati gdje ih točno boli odnosno prilikom kojeg pokreta / aktivnosti dok neki ne mogu ni na koji način opisati od kuda potječe njihova problematika. Svom srećom postoje mnogi manualni / ortopedski / fizioterapijski / propedeutički i klinički testovi kojima možemo poprilično precizno dijagnosticirati uzrok boli te nam u dosta slučajeva nisu niti potrebne dodatne dijagnostiče pretrage.

S obzirom na tako čestu problematiku koljena i svih njegovih zglobnih struktura, odlučili smo se napraviti jednu detaljnju infografiku koja prikazuje prednju i stražnju stranu noge / koljena te sve zone i većinu poznatih dijagnoza u kojima se manifestira bol. Svakako napominjemo da i uz ovako detaljan grafički prikaz nikako sami ne krećete u rehabilitaciju već da se za sve, apsolutno sve potražite savjet kod kvalificiranog medicinskog osoblja ( liječnika ortopeda, fizijatra i fizioterapeuta).

Također, htio bi napomenuti da se velika većina dijagnoza može riješiti fizikalnom terapijom i ciljanim vježbama i svakako da se takva terapija uvijek mora prilagoditi pojedincu. Nećemo na isti način tretirati akutno / subakutno ili kronično stanje. Nadalje, nije ista rehabilitacija “identične ozljede” za profesionalnog sportaša i prosječnog umirovljenika. Zato tijekom svakog rehabilitacijskog procesa u obzir uzimamo detaljnu anamnezu pacijenta, veličinu i ozbiljnost ozljede, vremenu trajanja oporavka. Cilj i način izvođenja terapije opet se razlikuje s obzirom na strukturu koja je ozljeđena pa tako nije isto ako netko ima ozljedu ligamenta, kosti, mišića, tetive, capsule)

Tako da svakako preporučam da ukoliko imate problem s koljenom, dođete u polikliniku na inicijalni fizioteraputski pregled kako bi utvrdili što Vas i zašto Vas točno boli te na koji način bi zajedno pristupili rješavanju problema. Nastojimo i trudimo se da svaki terapijski proces radimo SA pacijentom, a ne NA pacijentu.

Infografiku u punoj rezoluciji možete preuzeti klikom na link dolje niže.

Prvi korak u liječenju svake mišićno-koštane problematike, pa tako i ove je detaljna dijagnostika i rezervacija termina za fizioterapeutski pregled ili specijalistički pregled fizijatra na kojem ćemo u obzir uzeti sve bitne parametre i zajedno dogovoriti modalitet terapije koji je u datom trenutku najbolji za Vas i Vaše zdravlje.

NARUČI SE NA PREGLED

 >>>  PREUZMITE Infografiku Najčešća bola stanja koljena (.pdf, veličina 3MB)

 

 

 

 

Radno vrijeme
  • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj