Zašto Vas boli rame? (Bol u ramenu i preko 100 mogućih dijagnoza ramena)

BodyBalance > Zašto Vas boli rame? (Bol u ramenu i preko 100 mogućih dijagnoza ramena)

Ne možete podići ruku ili neki teret iznad glave? Ne možete zakopčati grudnjak ili se normalno počešljati bez da osjetite bol u ramenu? Iznenada ili postepeno Vam se smanjio pokret ruke i osjećate bol u ramenu? Osjećate preskakanje u ramenu prilikom izvođenja normalnih pokreta? Noću osjećate nesnosnu bol u ramenu koja tijekom dana prestane? Rame Vam je otečeno, bolno i crveno? Zahvaljujući svojoj anatomskoj strukturi rame je najgibljiviji zglob u našem tijelu, ali zbog toga i najpodložniji ozljedama!

Bitne činjenice za funkcioniranje ramenog zgloba:

 1. Najbitnije za funkciju ramenog zgloba je da je zglob u centralnoj poziciji, to znači da je glava nadlaktične kosti (caput humerusa) centralno smještena u lopatičnoj čašici (glenoidalnoj jami). Kako to možemo postići? U našoj ustanovi radimo vježbe za centralizaciju ramena, vježbe iz rehabilitacijskog treninga po Kaltenborn/Evjenth principu. Ako je potrebno prije toga koristimo klizanja ramenog zgloba po principu mobilizacijskih tehnika. Na primjer, ako ne možete podići rame u stranu bez da podižete “cijelo rame” pomoću mišića vrata postoji mogućnost da glava nadlaktične kosti ne kliže u svojoj čašici prema dolje. Terapeut posebnim mobilizacijskim tehnikama pospješuje to klizanje prema dolje (caudalno klizanje) pri tome koristeći svoje ruke i eventualno posebno dizajnirane pojaseve za mobilizaciju pri čemu se ponekad u jednom, a nekada i više tretmana dobije maksimalni opseg pokreta. Najčešće ograničeni pokreti su odmicanje (abdukcija) ramena i dizanje naprijed (antefleksija) gdje glava ramene kosti klize nazad (dorzalno) i dolje (caudalno).
 2. Za dobru funkciju ramena bitna je sinergija nadlaktične kosti i lopatice (glenohumeralni ritam). Klizanje lopatice gore dolje i unutra van po rebrima i prsnom košu jednako je bitno kao klizanje glave nadlaktične kosti u njegovoj čašici. Ukoliko lopatica ne kliže dobro po prsnom košu i rebrima, pokret cijele ruke je blokiran. Zanimljiva činjenica je da se rameni sustav jedino veže s tijelom u jednom zglobu a to je sternoclavicularni zglob koji je kontaktne površine svega 1cm. Ostatak ramenog kompleksa je zapravo naslonjen na prsni koš. Pa kako to onda tako savršeno funkcionira i jednostavno se ne raspadne taj sustav? Zato sto je savršenim rasporedom i funkcioniranjem mišića, ligamenata, čahure i fascija taj sustav iskoordiniran i funkcionira besprijekorno. Svakako je takav sustav stoga često i izložen ozljedama! U Poliklinici Medical Body Balance pospješujemo funkciju klizanja lopatice pomoću manualnih tehnika i pomoću specifičnih tehnika za odvajanje lopatice, te fascijalnim tehnikama za pospješivanje klizanja lopatice.
 3. Isto tako, da se rame ne bi preopterećivalo susjedne regije tijela moraju besprijekorno funkcionirati, a to je mobilnost prsne (torakalne) kralježnice, u vidu dobre savitljivosti naprijed i nazad (fleksije i ekstenzije) te dobre rotacije u prsnom dijelu trupa i kralježnice. U našoj ustanovi pospješujemo mobilnost prsne kralježnice specifičnim manualnim tehnikama rukama i posebnim klinovima kojim ciljanim usmjerenjem klina ili ruku možemo malim zglobovima kralježnice (fasetnim zglobovima) dati vitalnost i potrebnu mobilnost i klizanje u smjerovima kojima se kreću. Kada smo postigli dobru gibljivost prsnog koša sljedeće što mora funkcionirati da se rame ne bi preopterećivalo je ručni zglob, podlaktica i lakatni zglob. Isto tako provjeravamo njihov opseg pokreta i njihovu gibljivost te pospješujemo njihovu funkciju pomoću trakcijskih mobilizacija, klizanja zglobnih tijela i opuštanja mišića, fascija i mekih tkiva.
 4. Ravnomjerno i pravilno korištenje mišića ramenog zgloba osigurava pravilan rad, neurokinetička funkcija svih struktura u ramenom zglobu od velike je važnosti za njegovo funkcioniranje. Isto kao što provjeravamo “Hardwaresko” gibanje zgloba ramena kako on mehanički funkcionira, tako možemo provjeriti i njegovu “Softwaresku” funkciju- odnosno kako s njim mozak upravlja. To znači da mozak balansirano i pravilno koristi sve receptore u mišićima rotatorne manžete, kao i capsuli zgloba, te ligamentima i svim ostalim strukturama ramena. U Poliklinici Medical Body Balace koristimo P-DTR i NKT metodu kako bi provjerili kako taj “Software” funkcionira i da li mozak pravilno upravlja funkcijama i strukturama ramena.
 5. Isto tako, jednako važno kao što je funkcioniranje i kontrola mišića, bitna je i njihova ravnomjerna snaga u svih 360 stupnjeva raspoređenih mišića rotatorne manžete. Kao što sve žbice na kotaču vašeg bicikla moraju biti jednako zategnute i snažne, mišići rotatorne manžete moraju biti ravnomjerno tonizirani i snažni. Ako taj uvjet nije zadovoljen kotač je u disbalansu i iskrivljuje se, i takav kotač nije funkcionalan, kao što je slučaj kod neravnomjerne snage mišića rotatorne manžete oko ramena. Rame će iskakati, biti nestabilno i doći će do određenih oštećenja. Testiranje snage u BB obavljamo MMT (manualnim mišićnim testom) ili sofisticiranim uređajem dinamometrom koji precizno mjeri vašu snagu u kilama pri otporima pri određenim pokretima ramena. Ukoliko nađemo slabost u određenim mišićima našeg savršenog „360 stupnjeva“ sustava ramena, tada točno znamo koje mišiće treba jačati i stvoriti savršeni balans snage u mišićima ramena koji okružuju glavu nadlaktične kosti pomoću ciljanih vježbi snage mišića ramena.

 

Prikaz sustava 360 stupnjeva

Kako određujemo uzrok problema? Dijagnosticiramo strukturu koja je problem!

Uzimanjem podrobne anamneze, kliničkim pregledom, palpacijom, pregledom opsega pokreta, testovima otpora, manualnim testovi , propedeutičkim testovima, testovima klizanja, testovima povećanja ili smanjenja simptoma, testovima sraza, ultrazvučnim pregledom i dijagnostikom (rameni zglob je okružen s 5 mišića rotatorne manžete i još nekoliko okolnih mišića koji su vrlo lako dostupni za pregled ultrazvukom). Upravo iz tog razloga je ultrazvučni pregled najčešći , najpraktičniji i najdostupniji od dijagnostike za rame). Ukoliko je potrebno upućujemo na daljnu obradu (RTG, MRI, CT, EMNG, krvne pretrage) u druge ustanove.

Znate li da se 80-90% problema ramena može ustanoviti na pregledu bez dodatne dijagnostike?

U ovom tekstu smo naveli stotinjak najšešćih dijagnoza, stoga sada znate zašto Vas ne možemo liječiti preko e-maila, telefona ili SMS-a, da bi dobili točnu dijagnozu i preciznu terapiju potrebno je naručiti se na prvi pregled.

NARUČI SE NA PREGLED

Najčešće dijagnoze/bolna stanja ramena:

Općenita bolna stanja ramena:

Osteoartritis ramena, artroze ramenih zglobova (glenohumeralni, acromioclavicularni, sternoclavicularni), sindromi sraza (impigement sindromi), oštećenja hrskavice u ramenu, burzitisi, edem ili otečenost tetiva, upale hvatišta mišićnih tetiva, upale tetiva ili cijelog mišića (entezitisi, tendinitisi, mialgije), sindromi prenaprezanja ramena, Parcijalne rupture mišića (djelomična puknuća mišića), potpune rupture mišića (potpuna puknuća mišića), puknuća i napuknuća ligamenata, lezije rotatorne manžete, kalcifikati, kalcificirajući tendinitis , smrznuto rame, PHS, SLAP lezija, istegnuća, dislokacije i isčašenja djelomićna i potpuna (subluksacije I luksacije), HILSacs lezija, nestabilnost ramena, patologije labruma, tumori ramena ili prsnog koša, prsne (torakalne kralježnice), odražena bol iz vratne kralježnice uklještenjem živaca iz vrata (radikulopatije-bolovi, zatezanje, trnci, pečenje, često u kombinaciji sa određenim simptomima duž ruke), povreda pazušnog(aksilarnog)živca, problemi sa srcem sa širenjem u lijevo rame i ruku (odražena bol,zatezanje, srčani udari/infarkt, upala srčane ovojnice), prijelomi nadlaktične kosti, lopatice ili clavicule, reumatski bolovi u ramenu, reuma, vanzglobni reumatizam, fibroza ramenih struktura, avaskularna nekroza (odumiranje ili infarkt kosti), infekcije zgloba, operacije ramena, odraženi problemi iz nekog drugog dijela tijela (jetre,žuči, dijafragme, drugih zglobova, u tijelu npr.suprotni kuk, fascijalna problematika), razne ostale povrede ramena (nagli trzaji, udarci, nagnječenja, krivi pokret…), krivo držanje (kifoze, pogrbljenja, protrakcija ramena pozicija prema naprijed), bolovi u ramenu nakon moždanog udara, osteoporoza ramena (prorijeđenje koštane strukture u ramenu), dijabetes, mišićne distrofije, emocije

Kako liječimo bolove u ramenu:

 • Prilagodba aktivnosti i pokreta
 • Izbjegavati iritirajuće pokrete
 • Led ili toplina (Game ready ili parafinski oblozi)
 • Mobilizacija ili manipulacija ramena
 • Specijalne tehnike (Kaltenborn/Evjenth koncept, maitland, ciryax metode, DN, IASTM, MFR, osteopatija, cupping, KT, NKT, P-DTR…)
 • Fizikalna terapija (Indiba Tecar, Hilt laser, magnet, uzv terapija,elektroterapija, SW…)
 • Kineziterapija – ciljane vježbe ramena, vježbe istezanja, statične/izometričke vježbe, ekscentrične vježbe, vježbe centralizacije ramena, vježbe za mobilnost ramena, vježbe jačanja ramene muskulature, provođenje rehabilitacijskog treninga i uvod u sportsku aktivnost
 • Protuupalni lijekovi
 • Injekcije blokade
 • Ispravljanje krivog držanja

Prvi korak u liječenju svake mišićno-koštane problematike, pa tako i ove je detaljna dijagnostika i rezervacija termina za fizioterapeutski pregled ili specijalistički pregled fizijatra na kojem ćemo u obzir uzeti sve bitne parametre i zajedno dogovoriti modalitet terapije koji je u datom trenutku najbolji za Vas i Vaše zdravlje.

NARUČI SE NA PREGLED

Literatura:

 1. Effects of static stretching in comparison with Kaltenborn mobilization technique in nonspecific neck pain, Faria Riaz1, Rizwan Haider1, Muhammad Mustafa Qamar2, Ayesha Basharat2, Anum Manzoor1, Akhtar Rasul2, Azhar Ayyoub3, Waqas Ahmad, Department of Physiotherapy, Mayo Hospital, KEMU, Lahore, Pakistan, Department of Physiotherapy, Sargodha Medical College, UOS, Sargodha, Pakistan,Department of Physiotherapy, National Hospital, Lahore, Pakistan, 2018.)
 2. October 2019, Volume 69, Issue 10, Original Article,Comparing the effectiveness of kaltenborn mobilization with thermotherapy versus kaltenborn mobilization alone in patients with frozen shoulder [adhesive capsulitis]: A randomized control trial, Syed Muhammad Hammad, Aatik Arsh , Muhammad Iqbal, Waleed Khan, Mr. Bilal, Arif Shah
 3. J Phys Ther Sci. 2015 May;27(5):1391-5. doi: 10.1589/jpts.27.1391. Epub 2015 May 26.,Comparison of Maitland and Kaltenborn mobilization techniques for improving shoulder pain and range of motion in frozen shoulders.,Do Moon G1, Lim JY1, Kim DY1, Kim TH1
 4. Mahajan, Richa & Kataria, Chitra & Bansal, Kshitija. (2012). Comparative Effectiveness of Muscle Energy Technique and Static Stretching for Treatment of Subacute Mechanical Neck Pain. 1. 16-24.
 5. Blazevich, A. J., D. Cannavan, C. M. Waugh, F. Fath, S. C. Miller and A. D. Kay (2012). “Neuromuscular factors influencing the maximum stretch limit of the human plantar flexors.” Journal of Applied Physiology 113(9): 1446-1455.
 6. Mottram, S. (1997). “Dynamic stability of the scapula.” Manual Therapy 2(3): 123-131.
 7. Diener, I. (1998). “The effect of Levator scapula tightness on the cervical spine: Proposal of another lenght test.”
 8. Grant, R. (1988). Physical Therapy of the Cervical and Thoracic Spine. USA, Churchill Livingstone.
 9. Lynch, S. S., C. A. Thigpen, J. P. Mihalik, W. E. Prentice and D. Padua (2010). “The effects of an exercise
 10. Jeong, H.-J., Cynn, H.-S., Yi, C.-H., Yoon, J.-W., Lee, J.-H., Yoon, T.-L., & Kim, B.-B. (2017). Stretching position can affect levator scapular muscle activity, length, and cervical range of motion in people with a shortened levator scapulae. Physical Therapy in Sport, 26, 13–19.
 11. Research Paper: Immediate Effects of Maitland Mobilization and Mulligan Techniques on Flexion and Extension Range of Motion in Patients With Chronic Nonspecific Low Back Pain: A Randomized Pilot Study, Mohammad Javaheria,  Siamak Bashardoust Tajali, Behrouz Attarbashi Moghaddam, Abbas Ali Keshtkar, Maryam Azizi, 2017.
 12. Original Article, Effect of maitland mobilization in cervical and thoracic spine and therapeutic exercise on functional impairment in individuals with chronic neck pain, Keun-Su Lee, Joon-Hee Lee, 2017
 13. Immediate Effects of Maitland Joint Mobilization with Kinematic Taping on Shoulder Pain, ROM, and Muscle Tone in Subacromial Impingement Syndrome,( Si Eun Park ) , ( Yang Rea Kim ) , ( Joong San Wang ).2017.
 14. Effectiveness of Maitland Mobilization and Mulligan Mobilization in Sacroiliac Joint Dysfunction: A Comparative Study, Harpreet Kaur, Mahesh Sharma, Animesh Hazari, Critical Reviews™ in Physical and Rehabilitation Medicine, 2019.

Izvori slika i grafika: Arhiva poliklinike, Envato

 

Oznake:
Podijelite:
Radno vrijeme
 • Ponedjeljak - Petak: 7:00 - 20:00
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj